Nieuws/Binnenland
440394
Binnenland

Hennis kende conclusies OVV-rapport al lang

Den Haag - Minister Hennis (Defensie) heeft het vernietigende rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) over het mortierongeluk in Mali al op 26 juni onder ogen gekregen. Desondanks besloot ze pas vorige week na officiële publicatie van het rapport maatregelen te nemen. Zo staan alle missies op pauze totdat alle veiligheidsprocedures zijn doorgelicht.

Een en ander bleek tijdens een gesprek tussen de OVV en de Tweede Kamer.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid gaat niet over de schuldvraag, zei vicevoorzitter Erwin Muller. „De totale ambtelijke en politieke top van Defensie hebben verantwoordelijkheid voor wat er is gebeurd”, zei hij desondanks.

De OVV liet zich ook in verhulde termen uit over het onderzoek dat Defensie zelf naar het mortierongeluk heeft uitgevoerd. Dat onderzoek wijkt op veel punten af van het OVV-onderzoek. CDA-Kamerlid Knops wil weten waar de verschillen zitten en wil het defensieonderzoek openbaar hebben voor het Kamerdebat van dinsdag. Dan moet Hennis zich verdedigingen voor de keten van fouten waardoor twee militairen om het leven kwamen en een zwaargewond raakte.