Nieuws/Binnenland
440401
Binnenland

Advocaten speuren naar fouten Van Delft

Jacht op ’sjoemelofficier’

Amsterdam - De advocaten uit grote strafrechtelijke onderzoeken die de geschorste officier van justitie Lucas van Delft uit Brabant heeft gedraaid, kijken of hij in hun zaken al dan niet bewust fouten heeft gemaakt.

De strafpleiters van zeer omvangrijke zaken rond drugshandel, criminele organisaties en ernstige geweldsdelicten hebben deze week overleg gevoerd naar aanleiding van de schorsing van Van Delft.

Tegen de officier loopt een strafrechtelijk onderzoek omdat hij anoniem belde met de politie met de mededeling dat hij bedreigd werd. Hij viel door de mand na onderzoek. Van Delft pleegde het telefoontje met een prepaid simkaart en belde Meld Misdaad Anoniem.

De advocaten vragen bijvoorbeeld rechter-commissarissen in lopende strafzaken onder andere hoe anonieme informatie in onderzoeken is beland. Gisteren is dat al bij een strafzaak gebeurd.

Ze houden er rekening mee dat de officier ook in strafzaken heeft ’gesjoemeld’, zegt advocaat Sydney Smeets. Hij staat de in Thailand veroordeelde oud-coffeeshophouder Van Laarhoven bij. Van Delft leidde een onderzoek naar hem in Nederland.

„We leggen zelf de onderzoeken naast elkaar om te kijken of we vreemde elementen zien in vergelijkbare strafzaken”, aldus advocaat Mariëlle van Essen, die een cliënt bijstaat in een Tilburgse drugszaak.

Advocaat Louis de Leon roept Van Delft begin maart op als getuige in het onderzoek Kapel, naar drugshandel en pogingen tot liquidaties in Brabant. „Ik wil tekst en uitleg van Van Delft over de schorsing en zijn handelen. Hij heeft Kapel voor een groot deel geleid.”

Tegen Van Delft loopt een strafrechtelijk onderzoek van het Landelijk Parket. Er wordt ook onderzocht of de geestestoestand van de officier van invloed is geweest op onderzoeken die hij draaide. Van Delft heeft gezegd dat hij onder enorme druk stond door zware onderzoeken. Hij zou ook echt zijn bedreigd.

Een agent uit Tilburg die in 2013 werd veroordeeld voor corruptie, heeft aangifte gedaan tegen Van Delft. Hij zegt dat de officier getuigen zou hebben beïnvloed en meineed heeft gepleegd in het onderzoek tegen hem.