Nieuws/Binnenland
440411
Binnenland

Aardbeving in Groningen

In Groningen heeft zich donderdagavond laat een aardbeving voorgedaan. Volgens de eerste meetgegevens van het KNMI had de beving een kracht van 2,5. ,,Dat komt vaker voor, maar het is absoluut iets dat mensen voelen'', lichtte seismoloog Läslo Evers toe.

Zowel het KNMI als regionale media kregen veel meldingen binnen. RTV Noord kreeg veel telefoontjes uit de omgeving van Hoogezand-Sappemeer en Slochteren, de belangrijkste plek voor gaswinning in Nederland. Het epicentrum lag volgens het KNMI precies tussen die twee plaatsen in, bij Froombosch, op een diepte van 3 kilometer.

Gaswinning is de oorzaak van de vele aardbevingen in de provincie. Of de beving schade heeft veroorzaakt, is nog onbekend. Evers houdt dat wel voor mogelijk. Vanaf kracht 2 is een aardbeving voelbaar.

Diverse inwoners van het gebied deden meteen verslag op sociale media. ,,Raar geluid blijkt geen inbraak maar aardbeving'', twitterde Joop Kremer. Geert Tepper meldde dat ,,de paaseitjes behoorlijk trilden in de schaal op tafel''. ,,Ik dacht even dat ze uitkwamen.'' Niet iedereen deed er luchtig over. ,,Dit was een aardbeving waardoor ik dacht ik wil hier weg!'', schreef Jenny Steenhuis.

Dat idee leeft onder meer Groningers. Afgelopen week bleek nog uit een uitgebreid onderzoek van onder meer de TU Delft dat veel inwoners van het aardbevingsgebied zich onveilig voelen, last hebben van psychische problemen en hun vertrouwen in de overheid kwijt zijn. In 15.000 huishoudens heerst volgens de studie ,,een onveilig gevoel''. De onderzoekers spraken van ,,zeer schokkende resultaten''.