Nieuws
440435
Nieuws

Rechter verbiedt staking bij slagerij Jumbo

VEGHEL - Vakbond FNV mag van de rechtbank in Amsterdam vrijdag geen staking organiseren in de centrale slagerij van Jumbo in Beilen. Dat heeft het supermarktconcern donderdagavond laten weten.

Jumbo vindt de centrale slagerij niet meer passen bij zijn kernactiviteiten en kondigde begin dit jaar aan dat die op termijn wordt verkocht. FNV eist dat het Brabantse familiebedrijf dat besluit terugdraait of anders een werkgelegenheidsgarantie afgeeft voor minstens vijf jaar.

Omdat Jumbo niet op die eis in wil gaan, had FNV opgeroepen tot een staking. Voorbarig en disproportioneel, vindt het bedrijf, omdat nog helemaal niet met mogelijke kopers gesproken wordt. Daarom spande het een kort geding aan, waarin het van de rechter gelijk kreeg.

"Een slag in het gezicht van de werknemers en een onbegrijpelijke uitspraak", reageerde FNV-bestuurder Henk van der Ploeg. Hij acht de kans zeer groot dat de bond in hoger beroep gaat, maar dat is nog afhankelijk van de motivatie van de rechtbank.

Wachten

FNV moet nu wachten tot de koper zelf contact opneemt "De medewerkers moeten dus lijdzaam toezien hoe hun werkgelegenheid de nek om wordt gedraaid", aldus Van der Ploeg. Hij gaat er vanuit dat een koper alleen uit zal zijn op de omzet uit leveringscontracten met onder meer Jumbo en dat de slagerij zelf wordt gesloten.

Jumbo stelt dat behoud van werkgelegenheid een belangrijk uitgangspunt is bij de verkoop. Van der Ploeg is daar sceptisch over en wil vooraf harde afspraken maken. "Dan zit een koper daar aan vast. Dat drukt natuurlijk de prijs, maar Jumbo kan zo wel laten zien dat het ze menens is."