Nieuws/Binnenland
440437
Binnenland

Gif in Duits bier

MÜNCHEN - Veertien populaire Duitse bieren blijken gif te bevatten. Onderzoekers vonden sporen van het bestrijdingsmiddel glyfosaat.

Het milieu-instituut in München trof in een van de bieren 30 microgram van het gif per liter aan, 300 keer meer dan is toegestaan in drinkwater.

Het meeste gif werd aangetroffen in de bieren Hasseröder, Franciscanen en Beck's. Ook in het populaire Bitburger werd het gif gevonden. De bieren worden ook in Nederland verkocht.

Duizend liter

De Duitse autoriteiten nemen geen maatregelen. ,,Om een mogelijk gevaarlijke hoeveelheid glyfosaat binnen te krijgen, moet een volwassene ongeveer duizend liter bier per dag drinken'', aldus een woordvoerder van de Duitse voedselautoriteit. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft nog geen melding uit Duitsland gekregen en onderneemt dus nog geen actie.

Duits bier mag maar drie ingrediënten bevatten: water, hop en gemout graan. Dat is het Reinheitsgebot, dat al sinds 1516 geldt en dus zijn 500-jarig bestaan. Het glyfosaat komt waarschijnlijk via het graan in het bier, denken de onderzoekers.

Glyfosaat zit in diverse bestrijdingsmiddelen. Vanaf maart mag het alleen nog maar worden gebruikt in de landbouw. Het is verboden om bijvoorbeeld op stoepen en in parken te gebruiken. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is het wellicht kankerverwekkend.

De volledige lijst met bieren waarin het gif werd aangetroffen:

-Beck's-Paulaner-Veltins-Oettinger-Bitburger-Warsteiner-Hasseröder-Erdinger-Jever-König Pilsener-Radeberger-Krombacher-Franziskaner-Augustiner