Nieuws/Binnenland
440438
Binnenland

Februaristaking herdacht

AMSTERDAM - Met muziek, gedichten, bloemenkransen en toespraken is vandaag de Februaristaking herdacht in Amsterdam. In aanwezigheid van koning Willem Alexander werd teruggedacht aan de staking van 75 jaar geleden, de enige spontane staking in Europa uit protest tegen de Jodenvervolging. Aanleiding was een razzia waarbij 427 Joodse mannen werden gearresteerd. De staking die op 25 februari uitbrak duurde maar kort, en werd ruw neergeslagen door de bezetter.

Burgemeester Van der Laan wees erop dat desondanks 60.000 van de 80.000 Joodse Amsterdammers de oorlog niet hebben overleefd. ,,De staking mag Amsterdammers trots stemmen, maar enkel als het leed van joden in en na de oorlog niet vergeten wordt’’, zei hij.

Ook wees hij op de betekenis die de staking vandaag de dag nog altijd heeft. ,,Ook al duurt de herdenking maar een uurtje, maar soms is een korte manifestatie lang genoeg opdat niemand zich in de steek gelaten voelt. Dat hebben de februaristakers ons geleerd.’’

Acteur Joost Prinsen las vier gedichten voor en acteur Thomas Spijkerman zong een lied. Na de toespraken begeleidde de koning oud-stakers bij het leggen van de eerste krans bij de Dokwerker. Ook bezocht hij op het plein een openluchtfototentoonstelling.

Tijdens de staking op 25 februari 1941 legde het trampersoneel het werk neer uit verzet tegen de razzia's, waarbij 427 Joodse mannen door de Duitse bezetter werden opgepakt en afgevoerd. Tienduizenden Amsterdammers staakten mee. De actie sloeg ook over naar andere plaatsen in de omgeving, zoals Utrecht, Hilversum en de Zaanstreek.

Eerder donderdag stonden alle trams, bussen en metro's in Amsterdam om 11.00 uur één minuut stil ter herinnering aan de Februaristaking. Ook de veerponten lagen een minuut stil. Van der Laan sprak de passagiers in de tram toe via een intercom.

Enkele anti-monarchisten die de plechtigheid probeerden te verstoren door een spandoek te ontvouwen werden gearresteerd. Volgens de hoofdstedelijke politie niet vanwege de tekst op het spandoek, ’fuck monarchisme’, maar omdat het duo geen geldige legitimatie kon laten zien.