Nieuws/Binnenland
440442
Binnenland

'Kamer gevaarlijker dan salafistische moskee'

ROTTERDAM - ,,De Tweede Kamer is bang dat salafisten een gevaar vormen voor onze vrijheden, maar ondertussen is het de Tweede Kamer zelf die moet uitkijken dat ze grondrechten niet eigenhandig de das omdoet.” Dat is de reactie van de Rotterdamse islamitische politieke partij NIDA na het bericht dat het kabinet salafistische organisaties in kaart gaat brengen.

De Kamer had gevraagd om een verbod, maar volgens minister Lodewijk Asscher (Integratie) is dat niet aan de orde. Pas als zo'n fundamentalistische organisatie de wet overtreedt, kan die worden verboden.

Over het salafisme in Nederland zegt de politiek leider van NIDA, Nourdin El Ouali: “Het salafisme is divers en kent varianten die nog burgerlijker zijn dan u en ik. Het salafisme is een orthodoxe stroming binnen de islam, vergelijkbaar met gezindten in onze Biblebelt. Dat mag in Nederland. Sterker nog, dat maakt Nederland. In Nederland verbieden we geen groepen, maar rekenen we af met daden van individuen, zo onderschrijft ook de minister. "