Nieuws
440452
Nieuws

Belegger zet roze bril op

AMSTERDAM - De Europese beurzen slingerden na een paar verliesbeurten donderdag weer de andere kant op. Dalende olieprijzen en een zwakke sessie op Wall Street kregen geen vat op de goedgemutste Europese beleggers, die zich optrokken aan meevallende Amerikaanse orders voor duurzame goederen. In Amsterdam stutten de zwaarwegende fondsen ING, Shell en Unilever de AEX met flinke plussen. Heijmans was de hoogvlieger op Beursplein 5.

De AEX-index eindigde 1,9% hoger op 415,38 punten. De AMX met middelgrote fondsen sloot 1,1% hoger op 635,45 punten.

De DAX in Frankfurt pakte 1,8% winst. Chemieconcern Bayer was de negatieve uitzondering met 0,2% verlies na slecht ontvangen kwartaalcijfers. De CAC40 in Parijs won 2,2%. Londen ging 2,5% vooruit.

Naar sectoren bekeken trokken vooral de bankensector en oliebedrijven in Europa aan. Het Britse Lloyds gaf de financiële aandelen een zwengel door een dividendverhoging aan te kondigen. Het aandeel stond in Londen 13,3% hoger, ondanks dat het bedrijf bijna €5 miljard opzij moet zetten om klanten te compenseren voor de verkoop van woekerpolissen.

Inflatie valt lager uit

Op Wall Street wisten de graadmeters de verliezen gisteren weg te poetsen en eindigden met kleine winsten. Vanmiddag begonnen de Amerikaanse graadmeters ook hoger aan de handelsdag, maar rond het slot in Amsterdam waren die goeddeels weggesmolten. De Dow Jones-index stond 0,2% hoger, terwijl de S&P500 0,1% won.

De Europese inflatiecijfers over januari bleken zwakker dan verwacht, maar dat maakte weinig indruk op de markten. Wel zal het een extra aandachtspunt voor de Europese Centrale Bank zijn, denkt marktanalist Ron van der Does (IG). "Dit zal de ECB motiveren om het stimuleringsbeleid in elk geval op peil te houden en waarschijnlijk verder uit te breiden. ECB-president Draghi zal de markten niet nog een keer willen teleurstellen, en inmiddels is er al een behoorlijk aggressieve uitbreiding van de stimulering ingeprijsd op de markten."

Olieprijzen onder druk

De euro noteerde een fractie hoger bij $1,103. Brent-olie stond rond de slotbel in Amsterdam 1,9% lager op circa $33,80 per vat van 159 liter. De prijs van Amerikaanse WTI-olie stond 2,5% lager bij $31,30. "De Europese markt houdt zich nu nog goed, maar als de olieprijs vanavond verder wegzakt dan gaan ook de beurzen verder omlaag", zei analist Hans de Jonge (Petercam) rond vijf uur. "Het blijft toch nog steeds het spelletje tussen de olieprijzen en de aandelenmarkten. Ik heb de indruk dat steeds meer mensen moe beginnen te worden van de sterke correlatie tussen die twee, maar we worden er toch telkens weer mee geconfronteerd."

Van der Does heeft juist het idee dat er steeds meer stabilisatie optreedt op de markten. "Gisteren zag je dat de olievoorraden in de VS opnieuw opliepen, maar daar kwam niet echt een marktreactie op. Dat duidt erop dat er toch enige stabilisatie kan optreden, en dat is belangrijk voor de aandelenmarkten. Als de olieprijzen niet meer onder de $29 komen, dan kan die stabilisatie verder vorm krijgen."

De marktanalist wees er wel op dat de AEX "in een vrij beperkte bandbreedte zit". "Boven 420 gaan partijen verkopen en onder de 405 wordt het weer opgepikt. Het is een vrij nauwe range, en de index zou eigenlijk aan één van de twee kanten moeten doorbreken om te weten welke kant we op gaan met de markt. Het is nog steeds voor een groot deel de waan van de dag die regeert, maar als ik zo een beetje door de markt heen kijk dan heb ik het gevoel dat er stabilisatie plaatsvindt. Hoe langer de echte 'paniekdag' uitblijft, hoe groter de kans wordt dat het stabiliseert. En zodra dat gebeurt, dan zie je dat mensen pas echt gaan instappen. Bang om de boot te missen."

Koopjesjagers

"Wall Street maakte gisteren tussentijds een herstelbeweging van zo'n 2%", merkte marktanalist Tycho Schaaf (Lynx) op aan het begin van de middag. "En Europa hobbelt daar vandaag achteraan. Al is het ook weer niet echt overtuigend als je bijvoorbeeld naar de DAX of de Eurostoxx50 kijkt. Het zijn de banken en de oliesector die het goed doen, daar duiken wat koopjesjagers op de markt."

Schaaf vraagt zich wel af of de herstelbeweging ook duurzaam kan zijn, ook omdat er niet echt een duidelijke aanleiding was voor het sterke herstel. "Of de beweging doorzet hangt voor een deel af hoe het cijfer over de Amerikaanse orders voor duurzame goederen vanmiddag uitpakt. Want de macrocijfers uit de VS zijn de laatste week diep teleurstellend geweest", zegt Schaaf.

Het cijfer over de duurzame orders uit de VS bleek echter mee te vallen. In januari is de hoeveelheid orders met 4,9% gegroeid, terwijl economen in doorsnee hadden gerekend op een plus van 2,9%.

Weerstand

De Lynx-analist wijst erop dat de Amerikaanse S&P500 tegen een belangrijke weerstand aanhikt, op circa 1950 punten. "Daar zit de index alweer dicht bij. Ik denk dat de index eerder een nieuwe daling zal inzetten dan deze zware weerstand doorbreken, maar je weet het nooit."

Als de weerstand wordt geslecht, dan kan er wellicht ook wat broodnodige rust komen op de markten, zegt Schaaf. "Dan komt er wat ruimte omhoog voor de Amerikaanse indices, en kan Europa daar achteraan gaan. Over het algemeen verloopt de weg omhoog wat kalmer dan die naar beneden."

Van der Does wees nog op de Amerikaanse verkiezingen als factor voor de markten. "Dat zou vanaf volgende week meer druk kunnen gaan leggen op de markten", aldus de marktanalist. Dan is het namelijk 'Super Tuesday' met voorverkiezingen in een hele reeks staten tegelijk. De uitkomsten van die verkiezingen zouden ook wat meer duidelijkheid kunnen brengen over wie namens de beide partijen de strijd om het presidentschap gaat voeren.

NN gewild

Bij de hoofdfondsen zakte verzekeraar NN Group na een openingswinst terug tot 1,7% verlies op €27,42. NN heeft in het vierde kwartaal de solvabiliteit en de operationele winst onverwacht onder druk zien staan. De verzekeraar voert wel het dividend met een derde op. Kepler Cheuvreux verhoogde zijn koersdoel van €24 naar €28 maar herhaalde wel het 'reduceren'-advies.

,,De vierdekwartaalcijfers vielen door one offs enigszins tegen. Bovendien heeft het aandeel het goed gedaan in moeilijke weken, beleggers nemen waarschijnlijk winst", aldus Hans de Jonge van Petercam.

Mediaondernemer John de Mol vergrootte zijn belang in Delta Lloyd (+0,7% op €5,34) van 3,02% naar 5,02%.

Energiebedrijf Shell, dat reorganiseert in Noord-Amerika, won 2,5% en sloot op €20,13. Bij branchegenoot Repsol werd het dividend weggesneden.

Dankzij het gunstige sentiment rond bankaandelen op de beursvloeren boekte ING 3% winst op €10,42. Een ander zwaarwegend fonds, Unilever, stutte de index met 2,3% stijging op €39,23.

Informatieleverancier Relx (+3,3% op €15,15) gaat zijn aandeleninkoopprogramma uitbreiden en toonde naar eigen zeggen betere cijfers. Het voormalige Reed Elsevier verwacht die lijn dit jaar door te kunnen trekken, maar analisten vonden het resultaat tegenvallen.

De kwartaalresultaten van industrieel toeleverancier Aalberts (-1,8% op €27,92) verrasten analisten niet echt. Volgens ING waren ze in lijn met verwachtingen. KBC Securities meldde dat de omzet over 2015 iets lager uitviel dan gedacht, net als de ebita. De analist van DeGroof Petercam verlaagde het advies van 'kopen' naar 'bijkopen'.

Kepler Cheuvreux heeft zijn advies voor Wolters Kluwer verhoogd van reduceren naar houden, en stelde het koersdoel opwaarts bij van €27,00 naar €34,50. Ook onder meer ING en Barclays verhoogden hun koersdoel voor de informatieleverancier, naar aanleiding van de kwartaalcijfers van gisteren. Wolters, dat gisteren al een uitblinker was op het Damrak, sloot nu 1% hoger op €33,25.

Philips sloot een contract voor medische apparatuur in Zweden en steeg met 2,2% naar €22,81.

Fugro in trek

Bij de middelgrote fondsen won bodemonderzoeker Fugro (+3,2% op €11,55) flink, op een opdracht van Petrobras. De sector kreeg steun van meevallende cijfers van Technip, een Franse toeleverancier aan de olie- en gasindustrie. Technip zelf koerste in Parijs 11,6% hoger.

Navigatiebedrijf TomTom voerde de lijst met midkappers aan met 5,3% winst op exact €8. Fagron werd 4,7% hoger gezet en sloot op €4,93.

Toeleverancier aan de chipsector Besi stond vrijwel de hele dag op winst na zijn kwartaalcijfers, maar aan het slot was het aandeel toch 0,1% in het rood gezakt. De slotkoers was €21,30.

PostNL hield stand met 3,7% winst op €3,53, ondanks de komst van een nieuwe concurrent op de Nederlandse markt voor pakketbezorging. Daar zouden ook zzp'ers aan de slag willen die nu nog voor PostNL werken.

Bij de smallcaps meldde bouwer Heijmans (+15,1% op €7,27) dat het dit jaar een positief operationeel resultaat verwacht. KBC verhoogde naar aanleiding van de cijfers het koersdoel van €6,50 naar €11 en zette het advies op 'kopen'.

Kas Bank meldde volgens beleggers prima cijfers en werd 3,3% hoger gezet. Het aandeel van de financieel dienstverlener eindigde op €9,98.

De kwartaalresultaten met een lagere winst van Kendrion zorgden voor 8,3% verlies op €19,23. Het schandaal bij VW drukte de resultaten van de maker van elektromagnetische componenten.

Investeerder Value8 ging 0,1% vooruit naar €9,31. Het bedrijf heeft zijn belang in Eetgemak vergroot van 55% naar 62%.

Ballast Nedam staat donderdag voor het laatst op de beurs, nadat het bouwbedrijf werd overgenomen door het Turkse Renaissance. Het aandeel sloot onveranderd op €0,30.

Volg vanavond het gratis seminar over bedrijfsfinanciering. Meld hier aan