Nieuws/Binnenland
440462
Binnenland

Dreigbrieven voor moskeeën

DEN HAAG - Meerdere moskeeën in Nederland hebben donderdag een dreigbrief gekregen. Daarop staat een hakenkruis en de adelaar van nazi-Duitsland afgebeeld, vergezeld van de tekst ,,Binnenkort hoog bezoek!! Varkens. Anti-islam. Islam is valse en duivelse religie''.

Een van de ontvangers is de Essalammoskee in Rotterdam. ,,Het ligt voor de hand dat we aangifte doen'', zegt adjunct-directeur Jacob van der Blom van de grootste moskee van het land. Ook de as-Soennah in Den Haag kreeg de brief. ,,Ik heb van tientallen moskeeën een melding hierover gekregen, die hadden hier allemaal mee te kampen. Utrecht, Nijmegen, Rotterdam. We zijn een beetje verrast, we moeten nadenken hoe we dit gaan aanpakken'', zegt bestuursvoorzitter Abdelhamid Taheri. Verschillende moskeeën hebben aangifte gedaan.

Minister Lodewijk Asscher reageert in een tweet: ,,Afschuwelijke dreigbrieven met hakenkruis aan moskeeën. Daders oppakken en vervolgen. Geen ruimte voor onverdraagzaamheid.''

Ahmed Marcouch van de PvdA heeft Kamervragen over de brieven gesteld. Hij wil weten hoe het staat met het onderzoek naar de afzenders. Ook wil hij een onderzoek naar de veiligheid van moskeeën en als het nodig is ,,passende beschermingsmaatregelen''.

De Raad van Marokkaanse Moskeeën in Nederland (RMMN) noemt de dreigbrieven ,,walgelijk''. De organisatie wil dat de politie de daders opspoort en vervolgt en dat de politiek meer doet om moskeeën te beveiligen. ,,Het zou goed zijn als moskeebesturen zich gesteund en beschermd voelen in hun grondrechten door de overheid'', aldus de raad.

De brief is binnengekomen op een beladen dag: vandaag 75 jaar geleden begon in Amsterdam en omgeving de Februaristaking. Nederlanders legden toen massaal het werk neer, uit protest tegen razzia’s door de Duitse bezetter waarbij joden werden opgepakt.

Verschrikkelijk, zoals de moskeeën vannacht zijn bedreigd, van Leiden tot Nijmegen.hoop dat @politie daders opspoort pic.twitter.com/8ku0XAe1cb— Ahmed Marcouch مركوش (@ahmedmarcouch) 25 februari 2016