Nieuws/Binnenland
440522
Binnenland

Cel voor oud-imam Haselhoef

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag heeft oud-imam Abdullah Haselhoef donderdag veroordeeld tot twintig maanden cel voor jarenlange fraude met kinderopvangtoeslag en voor uitkeringsfraude. Het OM had een gevangenisstraf van dertig maanden geëist.

Haselhoef vroeg tussen tussen 2006 en 2011 voor het gastouderbureau Family House 2,2 miljoen euro kinderopvangtoeslag aan. Dat deed hij onder meer voor mensen die geen werk hadden en hij gaf mensen op als gastouder, maar die bleken helemaal geen opvang te verzorgen.

Van de bedragen die hij ontving aan kinderopvangtoeslag, sluisde hij ongeveer een miljoen door naar eigen bankrekeningen en bedrijven. Hij betaalde er ook ‘salaris’ van aan de zogenaamde gastouders. Veel van hen hebben nu te maken met een forse claim van de belastingdienst, die het onterecht uitgekeerde geld terug wil zien.

Ook heeft Haselhoef met valse documenten doen voorkomen dat een aantal mensen voor Family House hadden gewerkt als gastouder. Met deze documenten vroegen ze een ww-uitkering aan, sommigen kregen die ook echt.

Volgens de rechtbank presenteerde Haselhoef, die het vonnis hoofdschuddend aanhoorde, zichzelf als ,,altruïstisch persoon die mensen met bijstandsuitkering aan het werk wilde krijgen''. Daarbij miskent hij volgens de rechtbank wel ,,dat de hele constructie vooral voor uzelf een zeer lucratieve is geweest''.

Haselhoef verwierf na de aanslagen in New York in 2001 landelijke bekendheid als officieuze woordvoerder van de moslims in Nederland. Later raakte hij in opspraak toen bleek dat hij nooit een imamopleiding had gevolgd. Hij noemt zichzelf tegenwoordig oud-imam.

Haselhoef liet kort na de uitspraak weten in hoger beroep te gaan. Volgens zijn advocaat ,,ging hij er altijd van uit dat hij binnen de kaders van de wet handelde''.