Nieuws
440598
Nieuws

’Game of thrones’-ster Nikolaj Coster-Waldau nu in fantasy-spektakel ’Gods of Egypt’

Nikolaj Coster-Waldau van 'Game of thrones’ naar ’Gods of Egypt'

Bloedschande? Kindermoord? In Game of thrones maakt Nikolaj Coster-Waldau zich daaraan schuldig zonder ook maar met z’n ogen te knipperen. Toch staat het wangedrag van zijn personage Jaime Lannister de populariteit van deze Deense acteur niet in de weg. De tv-serie markeerde zelfs zijn internationale doorbraak, die nu ook nu ook in de bioscoop z’n beslag krijgt. Bijvoorbeeld met een rol in Gods of Egypt.

’Ik kon me er eerlijk gezegd totaal geen voorstelling van maken”, zo beschrijft acteur Nikolaj Coster-Waldau zijn eerste reactie op het script van Gods of Egypt. „De wereld waar het verhaal zich afspeelde was vervreemdend en soms ronduit raar. Bovendien vroeg ik me af hoe regisseur Alex Proyas dat allemaal in godsnaam in beeld wilde brengen. Maar ik kende zijn werk: films als The crow, Dark city en I, robot. Dat gaf me vertrouwen”, vertelt de 45-jarige Deen tijdens een interview in Los Angeles.

 

„De gesprekken die ik vervolgens met Alex had, wakkerden mijn fascinatie alleen nog maar aan. Oorspronkelijk komt hij zelf uit Egypte en zijn idee voor de film is dan ook geworteld in de mythologie van zijn vaderland. Alleen ging hij daar vervolgens mee aan de haal door er zijn eigen, fantastische realiteit omheen te scheppen. Een wereld waarin goden van drieënhalve meter lang samen met gewone stervelingen de aarde bevolken.”

 

Zelf geeft Coster-Waldau gestalte aan de god Horus, die op de dag dat hij tot heerser van Egypte gekroond zal worden zijn vertoornde oom Set (Gerard Butler) op zijn weg vindt. „In Gods of Egypt is álles ontworpen en later samengebracht. Over elke pixel is nagedacht. Als acteur ben ik slechts één van de vele beeldelementen. De uitdaging is om je daardoor niet te laten afleiden. Jouw taak is om je personage leven in te blazen, daar moet de focus op liggen. Waarbij een levendige fantasie onmisbaar is, omdat er op de set van dit soort films maar weinig is om je aan vast te houden.”

Fantasie

Gelukkig heeft ’t de acteur aan verbeelding nooit ontbroken. „Ik ben opgegroeid op het Deense platteland, ons dorpje telde 17 inwoners. Ik was de jongste, mijn vader woonde niet meer bij ons en mijn moeder werkte. Na school was ik vaak alleen en moest dan mezelf zien te vermaken. Ik deed dat vooral door van alles bij elkaar te verzinnen. In mijn hoofd beleefde ik allerlei grootse avonturen.”

 

Was dat ook een soort vlucht uit de werkelijkheid? Aanvankelijk ontkent de acteur dat, maar later stelt hij zijn mening bij. „Een nare jeugd heb ik niet gehad. Ik had een liefhebbende moeder die ons respecteerde als mens, hoe jong we ook waren. Daar probeer ik nog steeds een voorbeeld aan te nemen nu ik zelf vader van twee tienerdochters ben”, zegt Nikolaj Coster-Waldau, die sinds 1998 getrouwd is met voormalig Miss Groenland Nukaaka. „Maar toegegeven, er was ook een schaduwkant.”

Alcoholist

Hij legt uit: „Mijn vader was alcoholist en had daarnaast ook allerlei andere problemen. Alle verantwoordelijkheden kwamen daardoor op de schouders van mijn moeder terecht. We hadden het niet breed en eens in de zoveel jaar dreigden we zelfs uit ons huis te worden gezet. De stress die dat opleverde, voelde ik als kind wel. Tegelijkertijd probeerde ik dat te negeren. Negatieve gedachten sloot ik zo veel mogelijk buiten.”

 

„Dat is ook de reden waarom ik nooit iemand vertelde over mijn droom om te gaan acteren. Ik wilde me niet laten ontmoedigen. Zelfs niet door het idee dat de kans dat je in Denemarken wordt toegelaten op de toneelschool heel klein is: een op de 200 wordt maar aangenomen. Toen ik me inschreef voor die opleiding, heb ik dat helemaal voor mezelf gehouden. Ook mijn ouders wisten van niets. Pas toen ik was aangenomen, heb ik ’t ze verteld.”

Moed

Zo heeft Nikolaj Coster-Waldau gedurende zijn carrière de moed er altijd in gehouden. „Acteren is een onzeker beroep. Terwijl ik het, waarschijnlijk ook door mijn verleden, altijd heel belangrijk heb gevonden om financieel te kunnen zorgen voor mijn gezin. Ik hield mezelf dan ook altijd voor dat er heus wel werk voor mij zou zijn, zolang ik dit vak maar beoefen met alle passie die ik in me heb.”

 

Na wisselende successen in Denemarken en Europa, maakte Coster-Waldau in 2001 zijn Hollywood-debuut in Ridley Scotts oorlogsfilm Black hawk down. Toch zou hij pas echt internationaal doorbreken met zijn rol als Jaime Lannister - bijgenaamd The Kingslayer - in Game of thrones. „Niemand had verwacht dat die HBO-serie zó succesvol zou worden, ook ik niet. Ik sprak laatst met een castingdirector die me vertelde dat de internationale impact ervan vergelijkbaar is met die van grote Hollywood-films. Natuurlijk is dat goed voor mijn carrière. Al had ik anders waarschijnlijk ook wel werk gehad”, klinkt ’t relativerend.

Bewijzen

Zijn toegenomen bekendheid bij het grote publiek heeft de acteur de afgelopen jaren uitgebaat met rollen in uiteenlopende speelfilms. Zo was hij te zien in de romantische komedie The other girl (met Cameron Diaz), in de horrorfilm Mama (als de geliefde van Jessica Chastain) en het sciencefiction-avontuur Oblivion (tegenover Tom Cruise). En nu dus in het fantasy-spektakel Gods of Egypt. „Misschien lijkt het alsof ik bezig ben mezelf in zoveel mogelijk genres te bewijzen, maar zo berekenend ben ik niet”, zeg hij daarover. ,,Ik doe gewoon graag heel verschillende dingen.”

 

Daarnaast is Nikolaj Coster-Waldau vanaf 24 april (in Nederland een dag later) ook weer te zien in Game of thrones. Al houdt hij geheim of hij dit zesde seizoen overleeft. „Ik weet dat inmiddels, omdat alle afleveringen nu gedraaid zijn. Maar David Benioff en Daniel Weiss - de schrijvers van de serie - hebben er een traditie van gemaakt om de acteurs pas als allerlaatste over het lot van hun personages te informeren.” Lachend: ,,Dus als we het script dan eindelijk krijgen, zie je ieder van ons met klamme handjes de bladzijden doorbladeren om zo snel mogelijk te kijken of-ie het einde wel haalt.”