Nieuws
440617
Nieuws

Mooie vestingsteden in Nederland (deel 2)

Live wandelen door de geschiedenis kan nergens beter dan in Nederlandse vestingsteden. Natuurlijk ontbraken er nog een paar pareltjes in het lijstje met mooie vestingsteden. Deze hebben we bewaard voor deel 2!

Deze strategisch gelegen steden werden tussen de 15e en 18e eeuw ingezet om de landsgrenzen en de inwoners te beschermen tegen vijandelijke aanvallen van onder meer de Spanjaarden. Het versterken gebeurde op vernuftige wijze met muren, stadswallen, bastions, poorten, grachten en andere verdedigingswerken. Hier een top 5 mooie vestingsteden bij elkaar. Een sterk staaltje stratego!

6. Heusden Vesting

Nog zo’n geschiedenisboek-plaats: Heusden Vesting, ontstaan rondom een waterburcht. In dit fraaie vestingstadje wachten 134 monumentale gebouwen, waaronder bijzondere vestingwerken en het Gouveneurshuis. Een stadswandeling voert je langs alle highlights en je leert over de historie van Heusden. Heusden werd overigens in 1968 geheel gerestaureerd volgens de kaart van Blaeu uit 1649, een heftig project. Natuurlijk wil je na al die indrukken lekker uit eten. Dat doe je onder meer bij In den Verdwaalde Koogel of aan de haven in eetcafé Havenzicht (met terras aan het water).

 

7. Bourtange vestingstad

Historische vestingstad Bourtange ontstaat in het jaar 1742. Tussen 1593 en 1851 was het een belangrijk verdedigingswerk dat werd gebouwd in opdracht van Willem van Oranje. In 1851 hield het als verdedigingswerk op te bestaan en transformeerde het tot boerendorp. In de jaren ’60 van de vorige eeuw werd besloten Bourtange zijn oorspronkelijke vorm terug te geven. In het interactieve Terra Mora komen de gevechten en kanonschoten van toen tot leven met de troepen van ‘Bommen Berend’. Hier staat de relatie tussen het moor (moeras) en de vesting centraal. Een dagje Bourtange sluit je af met het lekker eten in Landhuys Bourtange.

 

8. Woudrichem

Vesting Woudrichem is een bijzondere plaats met een rijke historie. Te zien aan de Martinuskerk in het centrum, de militaire gebouwen en de monumentale Gevangenpoort. Deze poort was ooit een uitvalsbasis voor misdadigers en is nu een goed eetadresje. Woudrichem is naast vestingstad ook vissersstad, te zien tijdens de gezellige Visserijfeesten. Vanuit Woudrichem brengt de veerdienst je zo naar Gorinchem, Fort Vuren en Loevestein, die samen de Vestingdriehoek vormen. Fort Vuren is zo’n plek voor mooie wandelingen, je spot er vleermuizen en je kunt zelfs logeren in het fort of in een bunker, type erfgoedlogies.

 

9. Geertruidenberg

Het Brabantse Geertruidenberg was ooit een bloeiende handelsplaats in de middeleeuwen. Niet voor niets grossiert het dan ook in monumentale panden. Met de eeuwenoude Geertruidskerk uit 1540 die als icoon nog altijd fier overeind staat ondanks vele rampen. In de loop van de tijd is de kerk grondig onder handen genomen en in haar oude glorie hersteld. Dat kun je heel mooi zien in de maanden juli en augustus wanneer de kerk ’s middag gratis is geopend voor publiek (ma t/m za) en je er naar concerten luistert. Daarnaast is een stadswandeling door Hollands oudste stad een aanrader waarbij je onder meer een glimp opvangt van het middeleeuwse Stadhuis.

 

10. Maastricht

De grootste vestingstad in dit rijtje: het bourgondische Maastricht. Het Vrijthof met de leuke terrassen ken je waarschijnlijk wel, maar wist je dat Maastricht na Amsterdam de gemeente is met de grootste monumentdichtheid? Het Fort Sint Pieter is er zo één. Een geweldig bouwwerk dat zo’n 10 jaar geleden geheel werd gerestaureerd. Maak een kazemattentocht (mijnenstelsel) en zie hoe het defensiesysteem er toen uitzag, het is 250 jaar later nog geheel in tact. Dat betekent dolen door mijngangen, luistergangen en communicatiekoepels en zien hoe Maastricht destijds een bolwerk was van slimme verdedigingstactieken. Natuurlijk doe je dat in combinatie met een lekker weekendje Maastricht dat z'n vestingwerken beheert in stichting Maastricht vestingstad.

 

Bron: Skyscanner

Mooie vestingsteden in Nederland (deel 1)