Nieuws/Buitenland
440619
Buitenland

NAVO eens over inzet in Egeïsche Zee

BRUSSEL - De NAVO-bondgenoten hebben ingestemd met een plan om Turkije en Griekenland te helpen bij de bestrijding van vluchtelingensmokkelaars in de Egeïsche Zee. Dit zei NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg donderdag.

Volgens het plan kunnen NAVO-schepen in de Egeïsche Zee met de Turkse en Griekse kustwacht en de EU-grenswacht Frontex samenwerken om vluchtelingen op zee te redden en terug te brengen naar Turkije. ,,Griekse en Turkse troepen werken zodoende niet in elkaars territoriale wateren en luchtruim'', aldus de NAVO-chef.

De bemanningen van de NAVO-schepen hebben zelf geen mandaat om boten met vluchtelingen te stoppen. Hun belangrijkste taak ligt in het uitvoeren van verkenningen, controle en toezicht. ,,Onze schepen verstrekken informatie aan de kustwachten en andere nationale instanties van Griekenland en Turkije. Dat zal hen helpen hun taken nog effectiever uit te voeren bij de bestrijding van illegale netwerken'', zei Stoltenberg. Wel zullen NAVO-schepen drenkelingen afkomstig uit Turkije naar dat land terugbrengen.

Het plan is tevens een overwinning van territoriale gevoeligheden tussen Griekenland en Turkije. De betrekkingen tussen Griekenland en Turkije zijn van oudsher gespannen. Toen de NAVO-ministers van Defensie op 11 februari al overeenkwamen om schepen in te zetten in de Egeïsche Zee, beschuldigde de Griekse minister van Defensie Turkije ervan de deal te ondermijnen.

Nederland verwelkomt het besluit van de NAVO. Dit past binnen de bredere inzet van Nederland in internationaal verband om mensensmokkel en illegale migratie tegen te gaan, liet minister Bert Koenders van Buitenlandse zaken weten.

Nederland bekijkt of en zo ja hoe het kan bijdragen aan deze NAVO-inspanningen. Daarbij speelt onder andere de vraag hoe de Nederlandse schepen optimaal ingezet kunnen worden bij de verschillende internationale inspanningen.