Nieuws/Binnenland
440652
Binnenland

Foute Marsen „misschien nog week” in schappen

Amsterdam - In veel winkelschappen liggen nog steeds stapels gevaarlijke marsrepen en snickers. Producent Mars Nederland zegt dat het bedrijf „met man en macht” werkt aan het terughalen. „Het kan nog wel een week duren. We zijn van veel mensen afhankelijk”, legt de woordvoerder uit.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, die toeziet op de veiligheid van voedsel, zegt geen bemoeienissen te hebben met de operatie en legt de bal bij Mars neer. „Het is de verantwoordelijkheid van de producent.”

In snoepgoed met bepaalde houdbaarheidsdata zit mogelijk plastic. Mars waarschuwde eerder deze week voor stikkingsgevaar en riep vier miljoen risicorepen terug.

De terugroepactie is niet overal bekend, zo blijkt uit een rondgang door Amsterdam. Vooral kleine ondernemers, zoals de ’Supermarkt’ op Damrak en een winkel met toeristeninformatie, hebben gewoon nog de verkeerde repen liggen. Ook veel automaten zijn nog niet geleegd.

Volgens de producent kan het niet sneller. ,,De distributie is een lappendeken, er zijn enorm veel schakels. En kleine winkels halen die spullen bij de groothandel, dus die bereik je niet.”

Ook grote winkelketens reageren tamelijk traag. Een snoepwinkel van Jamin heeft gisterenmiddag nog verkeerde Snickers liggen. Bij Etos vertelt het personeel dat er gisterenochtend pas een belletje kwam vanuit het hoofdkantoor. „We hebben de repen net opgeruimd”, zegt een kassameisje.

De meeste grote bedrijven hebben de Marsen dinsdagavond uit de schappen gehaald. Een Albert Heijn deed dat 5 uur nadat het nieuws naar buiten kwam, net als sommige Kiosken en andere winkels. „Ik kreeg om kwart voor zeven een belletje”, zegt Dennis Lipman, filiaalmanager van AKO. „Dat vond ik ook laat. In de middag las ik het nieuws al, maar ik wilde wachten op precieze instructies.”