Nieuws/Binnenland
440671
Binnenland

Vader en zoon achter smokkel

Schilder zwijgt over moord op Andy de Heus

BOCHUM - Ron S. (48) uit Sittard zit al zes maanden in de cel van het Duitse Bochum vanwege betrokkenheid bij grootschalige drugssmokkel, maar de schilder is ook gehoord door de recherche over de moord op Andy de Heus uit Echt.

Hij zwijgt tot op heden echter in alle toonaarden over zijn mogelijke rol bij het doden en verbergen van het stoffelijk overschot van de marktkoopman in 2012.

Ook de vader van Ron, Charles (68), zit vast. Hij zou zijdelings een rol bij deze zaak gespeeld hebben, stellen betrouwbare bronnen tegenover De Telegraaf. De Limburgse opsporingsdiensten deden in de afgelopen tijd in het diepste geheim onderzoek naar Ron S. Vaststaat dat de gsm van S., vlak voordat de dertigjarige Andy de Heus verdween, precies op dezelfde plek in Susteren blijkt te zijn geweest als de mobiele telefoon van de vermoorde Echtenaar.

Ron S. werd in augustus 2015 samen met zijn vader opgepakt in een auto bij het Duitse Recklinghausen.

Hierbij werden vele kilo's amfetamine, hasj, marihuana en xtc-pillen in beslaggenomen, bevestigt persrechter Michael Rehaag van de rechtbank in Bochum. ,,Er is ons ook medegedeeld dat er in Nederland een onderzoek wegens doodslag loopt tegen Ron S. Daarnaast heeft justitie in Aken hem nog in het vizier voor een drugsdelict.”

Vader Charles, die eveneens verdacht wordt van grootschalige drugssmokkel, verblijft op dit moment in het gevangenisziekenhuis van Freudenberg omdat hij ernstig ziek is. Naast Ron S., heeft de recherche in de zaak De Heus nog drie personen als verdachten aangemerkt: twee vrouwen uit het Belgische Kinrooi en Sittard (52 en 55 jaar) en een 32-jarige man uit laatstgenoemde plaats.

De link tussen dit viertal is onder andere het bungalowpark Porta Isola in Stevensweert.

Hier deed de Limburgse recherche in verschillende huisjes eind vorig jaar al uitgebreid (sporen)onderzoek. Ron S. was op dit vakantiepark volgens ingewijden werkzaam als schilder. Feit is dat in betreffende bungalows voorheen hennep werd geteeld. Een conflict hierover zou De Heus, vader van twee kinderen, fataal zijn geworden. Zijn stoffelijk overschot werd vorige week woensdag gevonden in een visvijver in Stevensweert.

Onderzoek op zijn stoffelijke resten en op de plek waar hij levenloos werd aangetroffen, heeft een aantal dna-sporen opgeleverd. ,,Die zijn we nu nader aan het bestuderen”, aldus politiewoordvoerder Hub Haenen.