Nieuws
440681
Nieuws

Oproep

Vluchtelingenvakanties

Zijn we massaal gek aan het worden? Dat dacht ik toen ik las over de 'vluchtelingenvakanties’ naar Lesbos. Fijn, een week lang de helpende hand bieden aan de mensensmokkelaars, want daar komt het toch op neer.

Zíj duwen de oorlogsvluchtelingen én de economische gelukszoekers namelijk aan de ene kant in de rubberboot, en u mag ze er dan aan de andere kant weer uittrekken. Gelukkig heeft de reisorganisatie wel gezorgd voor een lekker lunchpakket en bovendien had u bij het boeken de keus uit vier accommodaties, zodat er elke avond in een gezellig restaurant een hapje souvlaki weggewerkt kan worden.

Eerst dacht ik nog aan een bijzonder slechte 1 april-grap maar nee hoor, de door Sunweb en Transavia  georganiseerde reizen (in samenwerking met stichting Movement on the Ground) vinden plaats tot en met maart. Geen winstoogmerk, laten de beide reisclubs weten; ja, dat moest er nog bijkomen!

Ik zag beelden van een vrijwilliger die enthousiast verhaalde over het uitdelen van voedselpakketten en het opruimen van de stranden. De toekomstige vakantie-weldoeners zullen per minibusje naar de diverse locaties worden vervoerd en ze kunnen na afloop ook nog een dagje uitrusten van alle vermoeienissen.

Noem mij cynisch; maar ik vind hén naïef. Op die manier werk je de met de dag problematischer wordende vluchtelingenstroom naar Europa alleen maar in de hand.

Ramptoerisme, ik heb er geen andere naam voor. Hier in Nederland zitten honderdduizenden ouderen supereenzaam te zijn. Maar ja, elke week een ommetje maken met een rollator-oma staat natuurlijk minder spannend op Facebook dan een selfie met een net gearriveerd vluchtelingengezin. Maar misschien heeft u al geboekt richting Lesbos en vindt u het een geweldig idee?

Laat mij weten hoe u hierover denkt via checkpoint@telegraaf.nl