Nieuws/Binnenland
440689053
Binnenland

Tweede Kamer stemt in met economische steun

Minister Hoekstra kan 15 miljard gaan uitgeven

DEN HAAG - Het kabinet hoeft niet op goedkeuring van de Eerste Kamer te wachten om de miljarden euro’s voor economische steun voor ondernemers en zzp’ers uit te geven. Vanwege de gewenste spoed kon het geld meteen al uitgegeven worden.

Zoals verwacht stemde de Tweede Kamer donderdag na het coronadebat vóór de extra begrotingen die verschillende ministeries hebben ingediend. Het kabinet mag zo’n 15 miljard euro uitgeven om de economie te stutten. En dat kan al worden uitgegeven.

Het kabinet hoefde niet te wachten tot beide Kamers hun goedkeuring aan de nieuwe begrotingen geven. Normaal gesproken mag nieuw beleid niet uitgevoerd worden totdat Eerste en Tweede Kamer ermee hebben ingestemd.

Maar de wet biedt ruimte om in uitzonderlijke gevallen alvast te beginnen met de uitvoering als lang wachten op stemming in de Kamers ’niet in het belang van het Rijk’ is. Daar maakt het kabinet in dit geval gebruik van.

Het gebouw van de Eerste Kamer is tot 6 april gesloten. De Senaat gaat zich vrijdag wel meteen buigen over de behandeling van de begrotingen. De Eerste Kamerleden kunnen dan kijken of ze vragen willen stellen. De behandeling kan helemaal schriftelijk, daarna gaat de Senaat kijken hoe de plenaire behandeling en stemmingen door kunnen gaan.

De miljarden worden gebruikt om zoveel mogelijk banen te houden en bedrijven te helpen. Zelfstandigen die geraakt worden door de coronacrisis kunnen hun inkomen aanvullen tot bijstandsniveau. Bedrijven kunnen hun werknemers met loondoorbetaling naar huis sturen. Zo wil het kabinet voorkomen dat mensen ontslagen moeten worden.

In de podcast Kwestie van Centen wordt uitgelegd wat de rechten zijn voor werkgevers, werknemers en zzp’ers in de coronacrisis en welke stappen ze kunnen ondernemen om het hoofd boven water te houden. Luister hier, hieronder of via je eigen podcast app.