Nieuws
440706
Nieuws

Lage hypotheekrente stuwt woningmarkt

Amsterdam - Huizenkopers kunnen hun geluk niet op met ongekend lage hypotheekrentes. Voor 10 jaar rentevast vragen drie aanbieders voor het eerst nog minder dan 2,0%.

De drie banken en verzekeraars die respectievelijk 1,95% en 1,99% vragen zijn Allianz, Argenta en Hypotrust. Het gaat hier om hypotheken met Nationale Hypotheekgarantie (NHG). De variabele rente en die voor 5 jaar vast daalden eerder tot onder de 2%, maar 10 jaar vast is al jaren de meestgekozen rentevaste periode.

Meer dan gehalveerd

Dergelijk lage tarieven zijn ongekend. Sinds het begin van deze eeuw betalen consumenten voor 10 jaar doorgaans rond de 5 à 6%. Begin 2012 betaalden consumenten bij nieuwe hypotheken met NHG nog gemiddeld meer dan 5% voor 10 jaar vast. De rentelasten zijn bij vergelijkbare hypotheken sindsdien dus meer dan gehalveerd.

Bij een koopwoning ter waarde van €250.000 en een zelfde hypotheeksom, zijn de rentelasten bij een tarief van 1,95% netto slechts €235 per maand. Begin 2012 was dit bij dezelfde hypotheek met 10-jaarsrente van 5,02% netto maar liefst €607 per maand.

Lagere rentes op de kapitaalmarkt

De hypotheekrentetarieven blijven maar dalen door ontwikkelingen op de kapitaalmarkten. Banken kunnen steeds goedkoper van elkaar en de Europese Centrale Bank (ECB) lenen. Daardoor kunnen de rentes voor hypotheken omlaag. Ook dwingen pensioenfondsen en verzekeraars die de hypotheekmarkt betreden de rentes bij andere aanbieders omlaag.

Aanjager woningmarkt

De historisch lage hypotheekrente, sinds de jaren tachtig waren tarieven altijd hoger, is een grote aanjager van de woningverkopen en de prijsontwikkeling op de woningmarkt. De prijsstijging was landelijk in januari het sterkst in acht jaar tijd, met een percentage van 4,1%. Gemiddeld liggen verkoopprijzen nog wel ongeveer 15% onder de piek van augustus 2008.