Nieuws/Buitenland
441065
Buitenland

’Al-Qaeda kopstuk al-Zawahiri in Jemen’

Amsterdam - Topterrorist Ayman al-Zawahiri – sinds de dood van Osama bin Laden leider van terreurorganiatie Al-Qaeda – houdt zich schuil in Jemen. Dit zegt voormalig MIVD-analist Ronald Sandee op basis van bronnen die worden gerund door inlichtingendiensten.

Een bron die deze krant recent sprak, bezweert eveneens dat de Al-Qaeda-topman zich bevindt in de provincie Hadramaut, waar hij zou werken aan de opbouw van een eigen staat.

De Verenigde Staten hebben een beloning van 25 miljoen dollar uitgeloofd voor Al-Zawahiri omdat hij medeverantwoordelijk wordt gehouden voor de aanslagen van 11 september 2001. Hij zou zich jarenlang schuil hebben gehouden in Rawalpindi, een stad in het noorden van Pakistan, waar het hoofdkwartier zit van het Pakistaanse leger. ,,Hij zat onder de neus van de Pakistaanse Generale Staf”, aldus Sandee.

Ruim een jaar geleden zou Al-Zawahiri in het diepste geheim naar Jemen zijn verscheept, mogelijk als resultaat van een geheime deal met de Pakistaanse of Iraanse geheime dienst. Al eerder kwamen berichten naar buiten dat Iran vijf Al-Qaeda-toplieden had vrijgelaten. Een aantal van hen is inmiddels gesignaleerd in strijdgebieden.

Lees het hele artikel hier.