Nieuws/Buitenland
441102
Buitenland

Armoede hoog ondanks bloei Duitse economie

BERLIJN - Ondanks de bloeiende economie blijft de armoede in Duitsland op een hoog peil en stijgt die in de dichtbevolkte deelstaten Beieren en Noord-Rijnland-Westfalen (NRW). Dit staat in het dinsdag gepubliceerde jaarlijkse armoederapport van de Duitse non-profitorganisatie Evenwichtige Welvaartsvereniging (Paritätische Wohlfahrtsverband).

De vereniging maakt zich grote zorgen over de positie van gepensioneerden. De omvang van de armoede in huishoudens van gepensioneerden is ,,alarmerend''.

De aan ons land grenzende deelstaat NRW is vrijwel de enige waar de armoede toeneemt. Daar is 17,5 procent van de bevolking arm. Elders in de Bondsrepubliek, met uitzondering van Beieren, neemt de armoede een klein beetje af. De welvaartsvereniging noemt het Ruhrgebied gezien de grote bevolking ,,het probleemgebied nummer één met betrekking tot armoede''.

Een vijfde van de mensen is daar arm. De meesten van hen zijn werkloos, maar de vereniging beklemtoonde ook dat er erg veel kinderen in armoede opgroeien (19 procent van de kinderen), de helft van hen in huishoudens met één ouder.

De cijfers waarmee de vereniging in 2016 komt, hebben betrekking op 2014, een voorspoedig jaar voor de Bondsrepubliek. Toch was er geen noemenswaardige vermindering van de armoede. Die trof 15,4 procent van de bevolking gemiddeld over heel het land genomen. Slechts 0,1 procent minder dan het jaar ervoor.

Arm in Duitsland is volgens de berekeningen van de vereniging bijvoorbeeld een huishouden van één persoon met een inkomen lager dan 890 euro per maand of een gezin van twee ouders en twee kinderen met minder dan 1870 euro per maand.