Nieuws/Binnenland

Dode en gewonden bij treinramp Dalfsen

DALFSEN - Een passagierstrein van Arriva is dinsdagmorgen in het Overijsselse Dalfsen ontspoord nadat het voertuig op een hoogwerker was geknald. De machinist is bij het ongeluk om het leven gekomen, meldt Arriva. Daarnaast raakten zes mensen gewond. De ravage op het spoor is gigantisch.

Het ongeluk gebeurde rond 09:00 uur bij een bewaakte spoorwegovergang aan het Lage Veld. Een hoogwerker op zogeheten rupsbanden was bezig met de kap van bomen bij een boerderij langs het enkelvoudige spoor. Op het moment van de aanrijding bracht de hoogwerker het gekapte hout naar de overkant.

Bestuurder hoogwerker verhoord

De bestuurder van de hoogwerker wordt verhoord door de politie. Volgens een ooggetuige liet de bestuurder eerst een trein passeren, waarna hij alsnog overstak. Eenmaal op het midden van het spoor, gingen de spoorbomen dicht en arriveerde er een tweede trein, welke bovenop de hoogwerker knalde. De bestuurder kon net op tijd uit de hoogwerker springen.

Na de botsing kwamen vier treindelen naast het spoor terecht. De voorkant van de trein is weggevaagd en de hoogwerker is in delen naast het spoor terecht gekomen.

Van de zeven gewonden konden er vijf ter plaatse worden behandeld. Twee slachtoffers zijn naar het ziekenhuis gebracht.

’Enorm gedonder’

Buurtbewoner Hans de Graaf vertelt aan De Telegraaf: „Ik hoorde een enorm gedonder. Alsof er een bak met stenen naar beneden kwam. Toen wist ik meteen: dit is mis.” De Graaf belde direct de hulpdiensten. Volgens hem is de lijn van Zwolle naar Emmen altijd relatief rustig. „Een geluk bij een ongeluk.”

Eddy van den Ham van camping Het Tolhuis hoorde het ongeluk gebeuren en probeerde direct hulp te verlenen. „Ik heb 5 mensen uit de trein getrokken.” Volgens hem zaten er 14 personen in de trein. „De meesten zijn lichtgewond geraakt en hebben snijwonden opgelopen. Een enkeling heeft gekneusde ribben.” Eddy’s vrouw vertelde eerder dat hulpverleners niet direct bij de trein konden komen, omdat er nog stroom op stond.

De spoorlijn tussen Dalfsen en Ommen is waarschijnlijk nog wel een paar dagen gestremd. Dat verwacht spoorbeheerder ProRail. ,,De trein moet worden weggehaald, de overweg moet worden hersteld en we weten niet hoe ernstig het spoor zelf is beschadigd”, zegt een woordvoerder dinsdag.

Oproep

Bent of kent u iemand die getuige was van het ongeluk? Stuur uw foto’s en video’s via WhatsApp: 06-10039437 naar De Telegraaf.