Nieuws/Binnenland
441149500
Binnenland

Vertragingen op luchthavens

Vliegverkeer hervat na pauze door dichte mist

Mist op Schiphol. Archieffoto.

Mist op Schiphol. Archieffoto.

DE BILT - Het vliegverkeer van en naar Schiphol, Rotterdam The Hague Airport en Eindhoven Airport is weer hervat, na hinder vrijdagochtend door mist. Meerdere binnenkomende vluchten werden omgeleid of vertraagd en vertrekkende toestellen konden tijdelijk niet opstijgen.

Mist op Schiphol. Archieffoto.

Mist op Schiphol. Archieffoto.

Rond 12.00 uur was de mist genoeg weggetrokken om weer veilig te vliegen. De luchthavens vragen reizigers goed de vluchtinformatie in de gaten te houden, omdat de dienstregeling nog verstoord kan zijn. Ook weggebruikers hadden vrijdagochtend in grote delen van het land last van dichte mist. Op veel plaatsen was het zicht minder dan 200 meter. Het KNMI gaf voor vrijdagochtend code geel af.

Vliegverkeer van en naar Eindhoven was de hele ochtend niet mogelijk. Ongeveer twintig vluchten die tot 12.00 uur hadden moeten vertrekken werden vertraagd of geannuleerd. Een vlucht naar Athene die om 07.45 had moeten vertrekken, steeg vier uur later op, om 11.48 uur. Meerdere vluchten die ’s ochtends op Eindhoven moesten aankomen, zijn omgeleid naar onder meer Maastricht of de Duitse luchthavens Keulen en Weeze. Eindhoven Airport sloot het gebied achter de veiligheidscontrole door de grote drukte in de terminal.

In Rotterdam kan sinds het middaguur ook weer worden gevlogen. Wel kan de dienstregeling de hele dag nog ontregeld zijn. Een toestel van Corendon strandde ’s ochtends in Duitsland met ongeveer 150 mensen aan boord. Naar verwachting landt dit rond 13.00 uur alsnog in Rotterdam.

Op Schiphol waren ook meerdere aankomende en vertrekkende vluchten vertraagd. Volgens een woordvoerder van de luchthaven werd piloten gevraagd wegens de mist extra afstand te houden, waardoor de vertragingen optraden. Een enkele vlucht moest worden geannuleerd. Schiphol kan niet zeggen hoeveel vluchten precies last hebben gehad van de mist. Reizigers moeten in ieder geval „tot halverwege de middag” rekening houden met hinder.

Verkeer

Het KNMI waarschuwde voor gevaarlijke rijomstandigheden door het slechte zicht. Vanwege de mist werden op de A9 diverse spitsstroken afgesloten. „Mede omdat we het slecht kunnen monitoren in zo’n situatie”, aldus Rijkswaterstaat. „Al valt het qua files gelukkig nog mee.”

Mistlampen

Weggebruikers kregen het advies de snelheid aan te passen en voldoende afstand te houden. Rijkswaterstaat vroeg weggebruikers niet alleen hun rijstijl aan te passen, maar ook te denken aan de juiste verlichting.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop