Nieuws/Binnenland
441334
Binnenland

Meer misstanden in gevangenissen

Den Haag - Niet alleen in de gevangenis van Alphen aan den Rijn, maar ook in Ter Peel en Vught is volgens bewaarders sprake van grote misstanden.

Berichten over corruptie en wangedrag in de bajes in Alphen in De Telegraaf van gisteren leidden tot verontrustende informatie over andere gevangenissen. Uitgerekend op de dag dat De Telegraaf dit publiceerde bracht de Inspectie Veiligheid en Justitie gisteren naar buiten dat in de PI Vught geen sprake zou zijn van een veiligheidslek of doofpotcultuur.

De Inspectie signaleert wel een aantal ’kwetsbaarheden’. Zo wordt ’s ochtends niet al het personeel gecontroleerd. Voertuigen die de PI binnen komen, worden door de drukte ook niet altijd bekeken. En personeel kan bij voertuigen komen die nog niet gecontroleerd zijn en daarna zelf, ongecontroleerd, de gevangenis weer ingaan.

De Tweede Kamer is bezorgd over de toestand in de gevangenis in Alphen aan den Rijn. Partijen vragen staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) om opheldering. Een Kamermeerderheid wil dat hij uitzoekt wat er precies aan de hand is in de gevangenis.

Lees meer: Wie bewaakt de bewakers?