Nieuws/Binnenland
441352
Binnenland

Vragen over overstap topambtenaar

Den Haag  - Kreeg een bij het ministerie van Veiligheid en Justitie vertrokken topambtenaar een baan bij de Raad van State omdat die instantie hem dankbaar is voor het voorkomen van een reorganisatie?

Die vraag stelt de SP in de Tweede Kamer bij de overstap van voormalig directeur-generaal Gerard Roes. Hij speelde op het ministerie van Veiligheid en Justitie een hoofdrol in de nasleep van de bonnetjesaffaire, maar kon toch aan de bak bij het belangrijkste adviescollege van de regering. 

SP-Kamerlid Van Nispen vindt dat de schijn van belangenverstrengeling is gewekt. De partij eist daarom opheldering van minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie). Ook de coalitiepartijen hebben hun vraagtekens bij de plotselinge transfer, maar kiezen ervoor de kwestie niet zelf aan de kaak te stellen. 

In het regeerakkoord werd afgesproken de afdeling bestuursrechtspraak weg te halen bij de Raad van State. Dat plan kon ook buiten de coalitiepartijen rekenen op brede steun in het parlement.

De Raad van State voerde achter de schermen een stevige lobby tegen het plan. Dat verdween uiteindelijk van tafel. Het is „dubieus” dat een topman van het ministerie dat, tegen de afspraken in, de macht van de Raad van State beschermde, daar aan de slag gaat, vindt Van Nispen.

Volgens een woordvoerder van de minister was Roes niet verantwoordelijk voor het gewijzigde wetsvoorstel, maar werd er wel samengewerkt met zijn afdeling. Een betrokkene meldt echter dat hij zich intensief met het plan bemoeide, waar zijn politieke baas weinig interesse in het dossier toonde. Roes zelf wil niet reageren. Zijn nieuwe werkgever ook niet.

De coalitiefracties in de Tweede Kamer zijn zich goed bewust van de pikante geschiedenis. „Goed dat hier eens naar wordt gekeken”, zegt een betrokken PvdA’er die de „sterke lobby” van de Raad van State kent. De PvdA wil de kwestie echter niet aan de orde stellen. 

VVD-Kamerlid Taverne, die woordvoerder is op dit gebied, zegt met gevoel voor understatement: „Ja, dat is interessant om uit te zoeken. Het is interessant dat hij op die plek terecht is gekomen.” Zelf voelt de liberaal echter geen behoefte om de minister het naadje van de kous te vragen.

Roes is bepaald niet onomstreden in Den Haag. Hij speelde een grote rol in de nasleep van de Teevendeal. Roes was aanvankelijk belast met de zoektocht naar ’het bonnetje’. De topambtenaar werkte eerder ook al bij de Raad van State.