Nieuws/Binnenland
441354
Binnenland

Nul passagiers voor spitsbus

Castricum - Hoopvol tuurt buschauffeur Wim Luberti naar reizigers die uit de trein stappen op station Krommenie. Zouden deze forenzen misschien wél gebruik willen maken van zijn gratis NS-spitsbus? Maar helaas: zijn touringcar blijft akelig leeg.

Sinds maandag is er tijdens de spits een speciale busverbinding actief tussen Amsterdam Sloterdijk, Krommenie-Assendelft en Castricum. Een initiatief van de Nederlandse Spoorwegen, als alternatief voor overvolle treinen. Chauffeur Luberti heeft tijdens het laatste ochtendritje echter nog geen enkele passagier in zijn bus gehad.

In de verte komt een vrouw met een capuchon over haar hoofd door de miezerregen aanrennen. „Rijden er vandaag bussen in plaats van treinen?”, vraagt ze verbaasd. Een NS-medewerkster met een verregend kapsel schiet haar te hulp. „Nee, maar u kunt deze gratis spitsbus proberen als alternatief! U bent wel wat langer onderweg.” De vrouw bedankt vriendelijk en rent terug naar de trein.

„Bijna hadden we een passagier”, grinnikt de chauffeur. Hij blijft voor de zekerheid nog een paar minuten wachten. „Kijken of we nog iemand kunnen vinden.” Even later vertrekt hij in zijn eentje.

NS-personeel in Krommenie snapt wel waarom er geen animo is voor de spitsbus. „Er wordt nauwelijks reclame voor gemaakt”, zegt een medewerkster die bij de NS-bushalte verkleumd staat te schuilen onder een afdakje. „Er zijn geen bordjes, er hangen geen posters en er wordt niks omgeroepen.”

De reistijd is ongeveer een half uur langer dan met de trein. „Maar wij moeten vijftig minuten zeggen, voor het geval er file staat.” Haar collega heeft ook haar twijfels bij de gekozen stations. „Hier valt het wel mee met de drukte. De meeste problemen ontstaan rond Zaandam en Wormerveer, maar daar komt de bus niet.”

Volgens een woordvoerder van de Spoorwegen is het plan voor de spitsbus pas eind vorige week rondgekomen. De bijbehorende informatiecampagne moet nog op poten gezet worden. Trajectkaarthouders krijgen een dezer dagen een aankondigingsbrief in de bus.

Uit coulance is de bus de eerste paar dagen nog gratis. Daarna worden digitale kaartjes van 1 euro per stuk verkocht, inclusief een kop koffie. Chauffeur Luberti verwacht niet dat het de komende tijd veel drukker zal worden. „Geen punt hoor. Ik geniet lekker van de rust. Veel beter dan een bus vol feestvierende jongeren.”