Nieuws/Binnenland
441392
Binnenland

'Geen noodbevel in Luttelgeest'

Emmeloord - Er was vorige maand helemaal geen noodbevel rond een informatieavond over de komst van een asielzoekerscentrum in Luttelgeest. Dat zei burgemeester Aucke van der Werff maandagavond. Hij praatte de gemeenteraad van Noordoostpolder, waar Luttelgeest onder valt, bij over de gebeurtenissen die avond. De raadsleden reageerden verrast op de mededeling.

Volgens de tekst van het het noodbevel moest de pers kilometers ver van het dorp Luttelgeest blijven. Enkele verslaggevers werden weggestuurd. Dat was volgens Van der Werff een fout van de dienstdoende politieagenten. Het op de gemeentesite gepubliceerde noodbevel was een concepttekst die niet officieel was afgekondigd, aldus de burgemeester. Hij zei dat hij de commotie betreurt en dat de manier van communiceren nog wordt onderzocht.

Eerder had de burgemeester nog gezegd dat de noodverordening was afgekondigd zodat burgers vrijuit zouden kunnen spreken over het asielzoekerscentrum. Hij verklaarde dat een externe jurist hem een paar weken geleden wees op de Gemeentewet, waarin staat dat niet de gemeente, maar alleen de burgemeester zelf een noodbevel kan afkondigen. ,,Waar mensen werken, worden fouten gemaakt'', verdedigde Van der Werff zich.

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");