Nieuws
441415
Nieuws

Frankrijk verbiedt omstreden Belgische film 'Black'

Frankrijk weigert de awardwinnende Belgische film 'Black' in de bioscopen te draaien. In Nederland draait het moderne Romeo en Julia-verhaal, dat zich afspeelt in de Brusselse wijken Matongé en Molenbeek, al sinds begin januari.

Vlak na de release van 'Black' wilden meerdere Brusselse bioscopen de film van Adil El Arbi en Bilall Fallah ook niet vertonen uit angst voor rellen in en buiten de zaal.

In Nederland draait de film al sinds 14 januari in verschillende zalen. Maar Frankrijk lijkt nog niet klaar te zijn voor de omstreden film. Dat heeft de Franse distributeur Paname Distribution gemeld.

"Omdat de filmkeuringscommissie de film verboden heeft voor jongeren onder de 16 jaar en omdat de Franse exploitanten van bioscopen de film weigeren wegens de huidige actuele context, annuleren wij het uitbrengen van de film in de zalen", luidt de verklaring.

Jeugdbende

De film vertelt over de liefde tussen de vijftienjarige Mavela, lid van de beruchte jeugdbende Black Bronx, die verliefd wordt op Marwan, een jongen van de rivaliserende 1080-ers.

De film is gebaseerd op twee boeken die de Belgische auteur Dirk Bracke schreef na gesprekken met bendeleden en de Belgische politie. Om het 'straatgevoel' te versterken kozen de makers voor niet-professionele acteurs. IndieWire noemde hoofdrolspeelster Martha Canga Antonio “één van de negen acteurs om het komende jaar in de gaten te houden”.

Black kreeg wel goede kritieken en trok veel publiek in België. Ook won de film diverse prijzen, onder meer op het Toronto Film Festival.

De Franse distributeur stelt dat Black digitaal wel beschikbaar wordt, de datum daarvoor is echter nog niet vrijgegeven.