Nieuws/Binnenland
441442
Binnenland

Vino H. (25) toont weinig berouw in rechtszaal

Moordenaar oma Toni: ’Domme actie’

AMSTERDAM - Hij heeft wel spijt. Maar eigenlijk ook niet. Het was het wel waard om de 96-jarige oma Toni neer te steken om wraak te nemen op zijn vader. Dat zei de 25-jarige Vino H. vanmorgen met onnavolgbare logica tegen de rechtbank in Amsterdam. ,,Het was een domme actie. En een eenmalige”, zo bezwoer hij de rechters.

Voor de nabestaanden van de hoogbejaarde Toni Heeremans-De Jong was het extreem moeilijk om de warrige teksten te moeten aanhoren van de man die op 19 maart 2015 hun oma en moeder neerstak. De vrouw die al bijna tachtig jaar in de Govert Flinckstraat in de Amsterdamse Pijp woonde, die gezeten op haar rollator soms een wijntje dronk bij de studenten van het dispuut aan de overkant, en die voor iedereen een vriendelijk woord over had, was voor Vino H. geen mens. Ze was een instrument om wraak te nemen op zijn vader die hem mishandelde.

Kwetsbaar

Het had net zo goed iemand anders kunnen zijn. Een kind, of een andere oudere. Zolang het maar een kwetsbaar persoon was, want Vino H. was als de dood dat hij zélf gewond zou raken. Dat vond hij een volkomen logische gedachtengang, zo bleek vanmorgen. Volgens deskundigen lijdt hij aan schizofrenie van het paranoïde type, en is hij volkomen ontoerekeningsvatbaar. Er zou een zeer groot gevaar zijn voor herhaling als Vino weer te maken krijgt met stress. De deskundigen adviseren daarom hem tbs met dwangverpleging op te leggen.

Vino H. leek zelf er min of meer vanuit te gaan dat hij binnenkort weer terug kan naar school. ,,Ik ben nog jong en ik heb nog een leven voor me”, verklaarde hij optimistisch. De ernst van wat hij aanrichtte in het leven van de familie en vrienden van oma Toni leek hem volledig te ontgaan.

Zus mishandeld

Wat er precies waar is van de mishandelingen door zijn vader werd niet helemaal duidelijk. Wél dat zijn vader hem kleineerde. Dat zeggen zijn familieleden. Op die fatale 19de maart logeerde Vino H. al twee weken bij zijn oom en tante in Zaandam. Hij was door zijn vader het huis uitgezet nadat hij tijdens een ruzie over een Play Station zijn zus mishandelde. Volgens zijn oom kwam Vino H. nauwelijks de deur uit, kon hij eindeloos in de spiegel staren, aan zijn nagels frunniken en zomaar opeens in lachen uitbarsten.

Die ochtend verklaarde hij opeens dat hij ging wandelen. Hij nam de trein naar Amsterdam. Of hij een mes op zak had, of er eentje op de kop tikte in Amsterdam werd niet duidelijk. Vino H. weigerde er iets over te zeggen. In de Govert Flinckstraat kreeg hij de hoogbejaarde oma Toni met haar rollator in het vizier. Het was pas de tweede keer dat de vrouw weer buiten was, nadat ze was hersteld van een longontsteking. Hij volgde haar twee minuten, zei Vino H. Vooral omdat hij er zeker van wilde zijn dat er niemand anders in de buurt was die hém misschien pijn kon doen. Daar was hij panisch voor. Toen viel hij aan. Hij stak oma Toni twee keer in het hoofd, en twee keer in de buik. Daarna ging hij er vandoor. Op de Dam overhandigde hij agenten het bebloede mes en gaf hij zichzelf aan.

Onvoorstelbare pijn

Oma Toni wist nog in haar huis te komen, alarmeerde haar dochter en belde 112. In het ziekenhuis moest ze een spoedoperatie ondergaan. Het scheelde niet veel of ze was meteen overleden. Uiteindelijk hield ze het nog drie weken vol. Aanvankelijk leek ze te herstellen, maar toen bleek toch nog een volgende operatie nodig. Drie weken lag ze met onvoorstelbare pijn op de intensive care. Praten kon ze niet door de slangen in haar keel. Ze klapte in haar handen als ze iets wilde duidelijk maken. Ze hield het vol op pure wilskracht. Toen trok ze het niet meer. Ze at en dronk niet meer en wilde dat de behandeling werd stopgezet. Drieëneenhalve week na de aanval, overleed oma Toni.

Vino H. vindt vooral dat hém iets is aangedaan. Hij vindt een behandeling niet nodig, zegt dat hij geen stoornis heeft. ,,Ik heb er al een jaar op zitten en ik doe hartstikke mijn best. Ik ben een normale jongen. Net als ieder ander”, zei hij bijna verongelijkt. ,,Dit is voor mij de eerste keer. Ik vind het moeilijk.”

Vanmiddag komt de officier van justitie met een strafeis.