Nieuws
441450
Nieuws

Daan Roosegaarde loopt weg bij College Tour

VIDEO - Daan Roosegaarde was te gast in College Tour, maar dat duurde niet lang. Een fragment van een collega die kritiek uitte op zijn werk, viel totaal in verkeerde aarde.

In eerste instantie kijkt de kunstenaar uit naar een fragment waarin een medewerker van de TU Delft vertelt over zijn technische innovatie, maar dan blijkt dat de wetenschapper vindt dat Daan Roosegaarde met eer strijkt van andermans uitvindingen. De kunstenaar is totaal van zij apropos door de uitspraken.

"Jezus, wat zijn we aan het zeiken? Zullen we anders gewoon stoppen? ", reageert hij op presentator Twan Huys. "Ik vind het een flauwe manier van iets wat kwetsbaar is in een verkeerd licht zetten", aldus de kunstenaar die zijn medewerker om raad vroeg. "Natuurlijk moet ik het verdedigen. Ik heb iemand die zegt 'ja', hij heeft niks verzonnen hij plakt er een plaatje op' en that's it. Godverdomme!"

'Even plassen'

"Nee dat zegt hij niet", probeerde Twan de boel nog te sussen, maar dat mocht niet baten. "Ik stop niet snel dames en heren, maar ik wil even een break inplannen dan kan ik even plassen", sprak Daan terwijl hij Twan achterliet op het podium met een publiek vol studenten. "Dit is geen aanval. We willen weten hoe dat dan werkt", verdedigt hij.

Toch keerde de ontwerper na terug naar het podium, maar de sfeer werd er niet beter op. "Ik doe dit voor jullie hè", liet hij de studenten weten.  Op de vraag wat hem raakte antwoordt Daan: "De toon is negatief en dat kan prima, maar daarmee zet je een tendens. En twee, het is gewoon niet waar. Om het zo te reduceren is zo'n beperkt beeld." De designer laat weten jaren en eigen geld te hebben gestoken in de projecten. "Je bevraagt mijn oprechtheid. Dan denk ik: 'Fuck you!' Je zit gewoon kijkcijfertjes te scoren. Ik laat me daar niet voor lenen."

Reactie

College Tour laat in een reactie weten dat ze tijdens de voorbereidingen van het programma stuitte op meerdere situaties waarin mensen kritiek uiten op de manier waarop Roosegaarde zich in de media profileerde met die projecten. Daarom wilden de programmamakers hem de uitspraken voorleggen, zodat hij zelf kon reageren op de aantijgingen.

De uitzending kwam al wat lastig tot stand door een grapje dat niet overkwam, zijn verleden waarvan de presentator dacht dat Daan niet over wilde praten. Ook Filemon Wesselink, die met hem studeerde, benoemde eveneens dat hij samenwerkte met mensen waarna hij met de eer ging strijken. Filemon benoemde hem zelfs tot 'een ongelooflijke narcist'. "Je staat in dienst van de droom, niet van de ego", verdedigde Daan zich.

Kijk hier naar de uitzending (vanaf 32:45), waarbij Roosegaarde na 35 minuten het podium verlaat en toch weer terugkeert (37:41).