Nieuws/Binnenland
441485
Binnenland

Ombudsman onderzoekt arrestaties fans

ROTTERDAM - De Nationale ombudsman is een verkennend onderzoek begonnen naar de aanhouding zondag van 325 Feyenoord-supporters. Dit is volgens de ombudsman een vervolg op twee eerdere onderzoeken naar de behandeling van supporters van Feyenoord.

De ombudsman bekeek in 2008 de arrestatie van achthonderd supporters en gaf toen aan dat niet zonder meer naar het strafrecht moet worden gegrepen bij openbare ordeproblemen bij voetbalwedstrijden. In 2011 adviseerde de ombudsman om meer openheid te geven over het fotograferen en registreren van de Rotterdamse voetbalsupporters.

De opgepakte fans keerden zich zondag bij stadion De Kuip tegen de politie. Daarna werd besloten ze als groep aan te houden. Deze supporters maakten deel uit van de groep fans die voorafgaand aan de wedstrijd Feyenoord- Roda JC meeliep in een protestmars tegen de leiding van Feyenoord.

Alle opgepakte fans werden maandagochtend weer naar huis gestuurd. Ze kregen allemaal een boete van 220 euro, omdat ze zich volgens de politie schuldig hebben gemaakt aan wanordelijkheden. Een tiental kreeg ook een bekeuring voor openlijke geweldpleging. Het Openbaar Ministerie gaat de camerabeelden bekijken en bepaalt later over eventuele vervolging van relschoppers.

De wedstrijd in De Kuip eindigde in 1-1. Het was voor Feyenoord het eerste punt in de competitie na de jaarwisseling.

De ombudsman verwacht dat zijn verkennend onderzoek voor de zomer klaar is.