Nieuws/Binnenland
441491
Binnenland

Albert Cuyp verlost van problemen

AMSTERDAM - De ondernemers met vaste kramen en terrassen op de Amsterdamse Albert Cuyp-markt slapen vannacht een stuk fijner. De dreiging van verwijdering is door het stadsdeel zuid per direct weggenomen.

De nieuwe marktverordening, die vanaf 1 maart zou ingaan, betekende slecht nieuws voor de vaste kramen en terrassen. Het marktterrein zou na 9 uur ’s avonds als openbare ruimte worden aangemerkt en dus zouden de vaste kramen verplaatst moeten worden naar een industrieterrein, voor de terrassen was helemaal geen plek. Er zou volgens stadsdeel zuid per 1 maart een overgangsregeling komen, die nader te bepalen zou worden gevolgd door standaard handhaving van de nieuwe regels.

VVD-fractievoorzitter Ronnie Eisenmann had bij inspectie van de markt echter een fijne boodschap voor de ondernemers: de stadsdeelbestuurders hadden toch besloten hun plannen terug te draaien om vanaf 1 maart een overgangsregeling in te laten gaan. Eisenmann: ,,De problemen worden nu per ondernemer in kaart gebracht. En dan kijken we hoe we dat kunnen oplossen. Dat kan ook door bijvoorbeeld de marktverordening te wijzigen.”

Bert van den Ende van de ondernemersvereniging Albert Cuyp was opgelucht. ,,Mensen werken hier keihard en staan al tientallen jaren op de markt. Zij zijn de economische motor van de Pijp (wijk Amsterdam, red.). Ineens worden zij in hun bestaan bedreigd. Ja, er zijn zeker een paar collega’s de afgelopen dagen bij de dokter beland.” Met een brede grijns: ,,We zijn superblij dat het teruggedraaid is. Er zijn nog wel wat haken en ogen voor de toekomst, die we voor eens en altijd uit de weg moeten ruimen, maar voor nu is het dubbeltje onze kant op gevallen.”