Nieuws/Buitenland
441493
Buitenland

Attenborough (89) weer op tv

Londen - De inmiddels 89-jarige Sir David Attenborough gaat de tweede serie van Planet Earth presenteren. Tien jaar na het succes van de eerste natuurserie moet de nieuwe versie weer revolutionair worden.

Attenborough maakt al sinds de jaren ’70 furore met natuurseries. Hij kan de complexiteit van de natuur als geen ander vertalen naar de belevingswereld van mensen. In 1985 is hij geridderd tot ’Sir’ David. De Engelsman heeft tot op late leeftijd zelf programma’s gemaakt en de laatste jaren neemt hij vaak de presentatie nog op zich.

Tien jaar na de eerste aflevering van Planet Earth lijkt het de BBC tijd voor een vervolg. De verwachtingen zijn hooggespannen. De serie heeft de ambitie om „de manier waarop we de natuur beleven drastisch te veranderen”. Vergeleken met de eerste serie van Planet Earth wordt er nu gewerkt met nieuwe filmtechnieken, onder meer met het gebruik van drones.

In Nederland werd Planet Earth een kijkcijferkanon. Ook de BBC-series Frozen Planet, Africa, Earth Flight en Life Story waren in Nederland op tv te zien. We hebben zelf de films De Nieuwe Wildernis en Holland, Natuur in de Delta en de documentaire De Levende Rivier voortgebracht. Vooral De Nieuwe Wildernis bleek een ongekend succes. De film was volgens velen „van BBC-niveau”.