Nieuws/Buitenland
441533
Buitenland

Akkoord moet einde maken aan protesten India

Haryana - De autoriteiten in de Indiase deelstaat Haryana hebben een akkoord bereikt met de betogers die de deelstaat de afgelopen dagen lamlegden. De Jats, die behoren tot een boerenkaste, hebben toegezegd een einde hun protestacties te maken. De gewelddadige betogingen kostten de afgelopen dagen aan zestien mensen het leven.

Een van de leiders van de Jats-gemeenschap bevestigde dat er overeenstemming is bereikt en zei dat de wegblokkades zullen worden opgeruimd. Een bron bij de politie zei eveneens dat er een akkoord is gesloten.

,,De regering heeft beloofd aan onze eisen tegemoet te komen en wij hebben onze volledige medewerking toegezegd'', zei Ramesh Dalal, een van de leiders van de gemeenschap. De Jats, waarvan de leden ongeveer een kwart van de bevolking van Haryana vormen, eisten meer banen bij de overheid en plekken op universiteiten.

De betogers saboteerden afgelopen weekeinde een waterzuiveringsinstallatie en bezetten een kanaal en brachten daarmee de watervoorziening van New Delhi in gevaar. De autoriteiten stuurden zondag duizenden militairen naar de deelstaat, die het kanaal en de waterzuiveringsinstallatie hebben heroverd.