Nieuws/Buitenland
441538
Buitenland

Duitse regering veroordeelt vreemdelingenhaat

Berlijn - De Duitse regering heeft de jongste uitingen van vreemdelingenhaat in de deelstaat Saksen maandag als ,,ten diepste beschamend'' veroordeeld. Het getuigt van harteloosheid als vluchtelingen, onder wie veel vrouwen en kinderen, bij aankomst met gebrul en onbeschoft gedrag worden bejegend, zei regeringswoordvoerder Steffen Seibert.

Hij reageerde op gebeurtenissen in Clausnitz, waar bussen met vluchtelingen afgelopen donderdag door een joelende menigte werden belaagd.

De leider van het vluchtelingenpension is vervangen. Volgens berichten in de media was hij aanhanger van oppositiepartij AfD, die zich volgens minister van Justitie Heiko Maas steeds meer als extreemrechts ontpopt.

In Bautzen, eveneens in Saksen, werd zondag een gepland onderkomen voor asielzoekers in brand gestoken. Drie jonge mannen werden aangehouden. Ze zouden de brandweer bij het bluswerk hebben gehinderd, maar het Openbaar Ministerie onderzoekt ook of ze bij de brandstichting betrokken waren. Volgens de politie stonden twintig tot dertig mensen bij het bluswerk te kijken en staken sommigen niet onder stoelen of banken dat ze blij waren met het vuur.

Minister Maas riep politieke en maatschappelijke organisaties op duidelijker stelling te nemen tegen racisme en vreemdelingenhaat, ,,voordat de eerste dode valt''.