Nieuws/Buitenland
441550
Buitenland

Greenpeace verstoort TTIP-vergadering Brussel

BRUSSEL - De actie van Greenpeace maandagochtend bij een conferentiecentrum in Brussel, waar onderhandelingen plaatsvinden over het Amerikaans-Europese handelsverdrag TTIP, is door de politie beëindigd. De actievoerders hadden zich vastgeketend aan de ingang van het gebouw.

,,Er zijn geen arrestaties verricht'', zegt een woordvoerder van Greenpeace. ,,Het was onze intentie om het vreedzaam te laten verlopen en dat is gelukt.'' De ongeveer dertig demonstranten, onder wie een aantal Nederlanders, hadden ook een groot spandoek opgehangen waarop ze hun ongenoegen uitten over het handelsverdrag tussen de EU en de VS.

Greenpeace voert al tijden actie tegen TTIP. Volgens de organisatie wordt door het verdrag ,,ongekende macht toegekend aan grote bedrijven, over de rug van lidstaten en werknemers''. Faiza Oulahsen, campagneleider TTIP bij Greenpeace, noemt het handelsverdrag een doodlopende weg. ,,Belangrijke standaarden op het gebied van voedselveiligheid, dierenwelzijn en verboden giftige stoffen worden door de Europese Commissie afgedaan als handelsbelemmeringen. Ruim drie miljoen mensen hebben zich uitgesproken tegen het handelsverdrag, het wordt tijd dat er naar al deze mensen geluisterd wordt.''

TTIP staat voor Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP), ofwel trans-Atlantisch handels- en investeringsverdrag. De Europese Unie (EU) en de Verenigde Staten (VS) onderhandelen sinds 2013 over deze overeenkomst, waardoor handel tussen de grootmachten eenvoudiger en goedkoper moet worden.

Breaking News We are currently protesting in front of the 12th #TTIP Negotiation round of in Brussels #StopTTIP pic.twitter.com/ZEsI8FcWU5— GreenpeaceLuxembourg (@Greenpeace_Lux) February 22, 2016