Nieuws/Binnenland
441576
Binnenland

’Ze zei dat ze was aangevallen en geslagen’

AMSTERDAM - Ze weet nog goed hoe ze gebeld werd door haar moeder, die donderdagmiddag 19 maart 2015. Dat vertelde Maria Heeremans, de jongste dochter van Oma Toni (96), maandag in de rechtbank. ,,Het was zes uur. Het journaal was net begonnen en de telefoon ging. Mijn moeder zei met een angstige stem dat ze was aangevallen en geslagen op straat.”

Toen Heeremans aankwam in de straat van haar moeder, trof ze afzetlinten, een ambulance en overal politie. ,,Mijn moeder lag op de brancard, van top tot teen onder het bloed.” Ze vertelde hoe moeilijk zij en haar familie het nog steeds hebben met het verlies van hun Oma Toni, die werd neergestoken door Vino H. In de rechtbank, waar zowel Maria als haar oudere zus hun verhaal mochten doen, braken ze allebei in tranen uit.

,,We zijn blij dat er eindelijk een keertje van onze kant wat gezegd kan worden, het zit al heel lang opgekropt’’, aldus Maria.

De 25-jarige in Irak geboren H. heeft bekend dat hij de vrouw heeft neergestoken. Hij zocht een willekeurig slachtoffer, ,,een bejaarde of een kind, die niets terug zou doen’’. Naar eigen zeggen deed hij dat om wraak te nemen op zijn vader, die hem lang en regelmatig ernstig mishandeld zou hebben. Hij zegt wel spijt te hebben van wat hij gedaan heeft richting Oma Toni. ,,Maar richting mijn vader is het het wel waard geweest.’’

Oma Toni overleed drie weken na de aanval. Toen haar duidelijk werd dat ze nooit meer zefstandig thuis zou kunnen wonen en jarenlang zou moeten revalideren, heeft ze besloten dat ze niet meer behandeld wilde worden en is ze gestopt met eten en drinken. De aanklager vervolgt H. voor moord dan wel doodslag.

Hoe H. aan het mes kwam waarmee Oma Toni is gestoken, wil hij niet kwijt. Ook is op zijn kleding en zijn handen geen bloed aangetroffen nadat hij zichzelf heeft aangegeven bij de politie.

Bij de plek waar Oma Toni is neergestoken, is speeksel gevonden van een Georgische asielzoeker. Gevraagd aan H. of die er misschien ook iets mee te maken had, antwoordde hij dat hij deze man helemaal niet kende. Op de vraag of er misschien iemand anders betrokken was bij de aanval, ontkende H. ,,Ik was heel erg in de war, maar ik heb het wel gedaan.”

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");