Nieuws/Binnenland
441589
Binnenland

Alle opgepakte Feyenoordsupporters weer vrij

ROTTERDAM - De 326 Feyenoordsupporters die zondagavond werden aangehouden zijn maandagochtend allemaal weer naar huis gestuurd. Ze hebben allemaal een boete van 220 euro gekregen omdat ze zich volgens de politie schuldig hebben gemaakt aan wanordelijkheden. Een tiental heeft ook nog een boete voor openlijke geweldpleging gekregen.

De supporters zouden zich zondag in de buurt van stadion De Kuip massaal tegen de politie hebben gekeerd. Daarna werd besloten de supporters als groep aan te houden. De aangehouden mensen maakten deel uit van de groep fans die voorafgaand aan de wedstrijd van Feyenoord tegen Roda JC in de eredivisie meeliep in een protestmars.

De lezing van de politie wordt niet herkend door de supporters. "Als er nu ooit een vreedzaam en ludiek protest bij Feyenoord is geweest, was dit het wel", vertelt Ron Smits, oud-voorzitter van de supportersvereniging, maandag tegen De Telegraaf. Volgens hem was er nog geen wanklank geweest toen de politie maatregelen trof. "Opeens kwam er uit het niets een charge van de ME met paarden."

De politie stelt dat het ergere rellen wilde voorkomen. Met de wantoestanden van 2011 - toen een woedende menigte het Maasgebouw bestormde - in het achterhoofd zag de politie zich genoodzaakt de groep al vroeg tegen te houden.

Het Openbaar Ministerie gaat de camerabeelden bekijken en bepaalt later over eventuele vervolging van relschoppers.

De wedstrijd in De Kuip eindigde in 1-1. Het was voor Feyenoord het eerste punt in de competitie na de jaarwisseling.

Lees hier het artikel in De Telegraaf waarin de politie en Ron Smits hun verhaal doen.