Nieuws/Binnenland
441597
Binnenland

Test met Nederlandse blinden

Bionisch oog op zicht

UTRECHT - ’s Werelds eerste bionische oog voor blinden gaat in Nederland onder de loep. Bartiméus, Nederlandse bekendste instituut voor blinden en slechtzienden, start nog dit jaar wetenschappelijk onderzoek naar de ’retinachip’.

Het gaat om een objectieve meting van dit als spectaculair geldende netvliesimplantaat van een Amerikaanse producent. De lichtchip is bij drie Nederlandse blinden geïmplanteerd aan de achterzijde van het oog. De studie, met een nog nader te contracteren universiteit, wordt bevestigd door optometrist en ’low vision’-specialist Henk Stam van Bartiméus.

De drie Nederlanders zijn blind geworden door de netvliesziekte Retinitis pigmentosa. Stam zegt dat het nodig is om de voor- en nadelen van dit bionische oog correct in beeld te krijgen. ,,De drie dragers van dit systeem blijken er steeds meer mee te zien. Hierdoor functioneren zij ook beter.” Volgens hem zou de Argus II-netvliesprothese zo’n honderd Nederlandse blinden ,,een deel van hun visuele waarnemingsvermogen” kunnen teruggeven. Zorgverzekeraars twijfelen of de kosten (ruim 100.000 euro) opwegen tegen de zichtwinst bij patiënten.

Lees verder: Oog voor de toekomst