Nieuws
441618
Nieuws

Brits pond zakt weg op zorg Brexit

AMSTERDAM - Het Britse pond is maandag het sterkst gedaald in een maand tijd tegen de dollar. De munt reageerde op zorgen over een mogelijk vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU. Vooral de tegenstem van de Londense burgemeester Boris Johnson liet het pond zakken.

Zondag meldde de vertrekkende burgemeester Johnson, tevens prominent lid van de Conservatieve Partij van premier David Cameron, dat hij voor uittreding is. Hij geldt als zwaargewicht in de partij.

,,Het pond blijft dalen. Dat komt voornamelijk door de uitspraken van Johnson", zegt valutahandelaar Chris Jongbloed van Saxo Bank maandagochtend. ,,Johnson was toch de steun en toeverlaat van Cameron en weet miljoenen mensen te beïnvloeden."

Munt geraakt

Maandag stond het pond sterling bijna 1,7% lager tegen de Amerikaanse dollar, maar ook tegenover zijn andere zestien belangrijkste handelsmunten zoals de euro.

Op 23 juni is het referendum, waar Britten over een mogelijk vertrek kunnen stemmen.

Vrijdag steeg het pond nog, toen een deal tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU in Brussel in zicht leek over hervormingen van de EU en toezeggingen aan premier Cameron.

Bedrijven tegen

Verzamelde bedrijven in The City zeggen juist publiekelijk te zullen strijden voor verblijf van het Verenigd Koninkrijk in de EU, dat afgelopen weekend aangaf meer invloed aan lidstaten zoals het Verenigd Koninkrijk te zullen geven.

Verzwakking

Een vertrek van het Verenigd Koninkrijk betekent volgens analisten maandag een verzwakking van de EU, wat ruimte openlaat voor versterking van andere munten zoals de Japanse yen en de Chinese yuan.

Elke ochtend gratis al het relevante financiële nieuws in je mailbox? Meld hier aan