Nieuws
441623
Nieuws

Tips voor zakelijke reizigers

We reizen het liefst voor ons plezier, maar ook een zakenreis is een manier om veel van de wereld te zien. En hoe soepeler je zakenreis verloopt, hoe meer tijd je overhoudt om leuke dingen te doen en mooie plekken te bezoeken. Een aantal tips, van het nadenken over je kledingkeuze tot het praktisch inpakken van je koffer, helpen je op weg.

Strijkvrij inpakken

Heb je te maken met een strak schema en wil je toch te allen tijde netjes voor de dag komen? Natuurlijk bieden goede zakenhotels uitkomst met een strijk- of stomerijfaciliteiten. Maar nog prettiger is het wanneer je maatpak en overhemden ongekreukt uit je koffer komen. Neem de volgende inpaktips ter harte en tover ter plaatse direct een schoon, kreukvrij overhemd uit je koffer.Binnenstebuiten

Een goede truc voor het netjes inpakken van je maatpak. Leg het jasje met de achterkant naar boven neer. Keer precies de helft, inclusief mouw, binnenstebuiten en trek vervolgens de andere mouw daar doorheen. Leg deze in elkaar gevouwen mouwen naar binnen en plaats een opgerolde boxer aan de bovenkant van het jasje. Rol het jasje netjes om de boxer heen. Leg de pijpen van de pantalon op elkaar en vouw de pantalon dubbel. Nu rol je deze om de blazer, et voilà!Ruimtebesparend

Vouw overhemden eerst netjes op en rol ze daarna op. Deze ‘rolletjes’ verkleinen niet alleen de kans op grote kreukels, maar besparen ook ruimte in je koffer. Ook schoenen nemen vaak onhandig veel ruimte in beslag. Benut daarom de ruimte optimaal door er sokken en boxers in te stoppen. Een plastic douchekap (die je in de hotelkamer vaak naast de shampoo aantreft) om de schoenzolen beschermt de rest van de bagage tegen vuil en kreukels.

Noodoplossing

Mocht je kleding na het nemen van de nodige maatregelen toch in de kreukels zitten? Neem dan een hete douche terwijl je kleding aan een kleerhanger in de badkamer hangt. De vrijgekomen stoom geeft een ‘stomerij’-effect die de allerergste kreukels kunnen weghalen. Een reisstrijkijzer in de bagage kan helemaal een ‘life saver’ zijn. Neem in alle haast wel altijd de strijkvoorschriften van het kledingstuk in acht.

Maximale afmetingen

Hét geheim van een vloeiende zakentrip is een goede trolley. Met de juiste afmetingen loop je zo vanuit het vliegtuig de luchthaven af, terwijl je met een te groot exemplaar bij de bagageband staat te wachten. Check dus voor vertrek de maximaal toegestane afmetingen bij de luchtvaartmaatschappij waar je mee reist.

Denk aan de dresscode

Internationale zakenreizen vragen om extra aandacht wat betreft kleding. Een andere cultuur brengt immers ook andere gebruiken met zich mee. Vaak is het de nuance en het oog voor detail dat - ongemerkt - sympathie opbrengt bij de andere partij. Iets wat je bij een grote zakendeal of diplomatieke besprekingen natuurlijk in jouw voordeel kan laten werken. Schenk speciale aandacht aan de juiste sokken, schoenen en accessoires (zoals horloge). Verdiep je in lokale gebruiken die van toepassing kunnen zijn op jouw kledingkeuze.

Een ingetogen, degelijke, zakelijke kledingstijl wordt in een aantal landen zeer gewaardeerd. Het schoolvoorbeeld van zo’n land is Duitsland, maar ook Luxemburg of Zwitserland. Conservatieve kleding wordt hier zelfs tot in de vrij creatieve sectoren als de norm beschouwd.

In sommige andere landen en vooral in bepaalde sectoren wordt het gewaardeerd wanneer je een eigen stijl laat zien. Extra modegevoelige landen, waar je goede sier maakt met een persoonlijke, zakelijke kledingstijl, zijn bijvoorbeeld Frankrijk en Italië

Het kan natuurlijk ook helemaal anders. Steeds meer wordt ook in de zakelijke wereld getolereerd of juist geapprecieerd wanneer je casual ten tonele verschijnt. Vooral in de creatieve sector, maar ook in de IT sector kom je heel gemakkelijk weg met een casual stijl. Sterker nog, een al te zakelijke outfit kan te onpersoonlijk overkomen. Nederland is hiervan een goed voorbeeld, maar ook in onder meer Denemarken en Australië is casual de norm.

 Bron: Schulte Herenmode