Nieuws/Binnenland
441639
Binnenland

Het gesprek van de dag: maandag 22 februari

'Nederlandse export dupe van herinvoering grenzen'

Het sluiten van de Europese binnengrenzen en de herinvoering van grenscontroles kost de EU 100 miljard euro per jaar. Nederland wordt na Duitsland het grootste slachtoffer als die maatregel wordt ingevoerd. Verder: De gevangenis in Alphen aan den Rijn wordt geregeerd door gevangenen en George Michael leeft! Hier lees je alles wat nodig is om helemaal op de hoogte te zijn van het laatste nieuws en mee te kunnen doen aan het gesprek van de dag.

Wat heb je vannacht gemist?

 

 • Een automobilist heeft maandagochtend een ravage aangericht bij een tankstation langs de A4 ter hoogte van Hoofddorp. De bestuurder raakte door nog onbekende oorzaak de macht over het stuur kwijt en kwam als een dolle het terrein op scheuren. Lees meer.
 • De gemeente Bronckhorst heeft zondagavond laat de bezetting van het gemeentehuis door actievoerende thuiszorgers beëindigd. Dat meldt de Gelderse gemeente. Als reden geeft de gemeente op dat ,,de actievoerders zich helaas niet aan de afspraken hielden''. Lees meer.
 • Een automobiliste is zondagavond bij Wijhe de IJssel ingereden, melden meerdere ooggetuigen. De vrouw volgde de aanwijzingen van haar navigatiesysteem op, maar had niet in de gaten dat de veerpont aan de overkant van de rivier was. Lees meer.

Waarvan moet je op de hoogte zijn?

 

 • De gevangenis in Alphen aan den Rijn wordt geregeerd door langgestrafte gedetineerden. Dat zeggen bewaarders in vertrouwelijke gesprekken met De Telegraaf. Volgens de ’klokkenluiders’ van penitentiaire inrichting Alphen aan den Rijn circuleren in de inrichting volop wapens, smartphones en drugs, die door corrupte bewaarders naar binnen worden gesmokkeld. Lees meer.
 • Het sluiten van de Europese binnengrenzen en de herinvoering van grenscontroles kost de EU 100 miljard euro per jaar. Nederland wordt na Duitsland het grootste slachtoffer als die maatregel wordt ingevoerd. Europa raakt daardoor in een nieuwe recessie. Lees meer.
 • Pensioenen van miljoenen Nederlanders worden steeds kariger. Pensioenfondsen moeten korten, premiestijgingen dreigen voor werknemers, en jongeren moeten langer doorwerken voor minder pensioen. Lees in dit dossier wat er met je pensioen gebeurt.

Wat wordt er verder besproken bij de koffieautomaat?

 

 • Een parkeerwachter heeft vrijdagavond in Gorinchem een rouwwagen bekeurd. Terwijl medewerkers van Besems Uitvaartverzorging in Huize Steyndeld een overledene in de kist legden, schoof de wachter een boete achter de voorruit voor foutparkeren. Lees meer.
 • Hij hoort bij de grote muziekiconen uit de jaren tachtig en negentig. Maar van George Michael (52) was de laatste jaren zo goed als niks meer over. Seksschandalen en drugsproblemen maakten hem tot een schim van de wereldster die hij ooit was. Maar George is terug! Sterker nog, binnenkort wil hij zelfs weer op tournee. Lees meer.
 • Taylor Swift tast diep in de buidel om Kesha te steunen na haar verlies van een rechtszaak tegen haar platenmaatschappij Sony. Ze maakt 250.000 dollar (225.000 euro) over naar haar collega-zangeres. Lees meer.

Wat kan je vandaag volgen?

 

 • Tienduizenden hulpbehoevenden en duizenden thuiszorgmedewerkers horen mogelijk maandag hoe hun toekomst eruitziet. Gemeenten moeten dan hebben beslist of ze ingaan op het voorstel van Buurtzorg, dat het werk van het wankelende TSN Thuiszorg wil overnemen. De bewindvoerders van TSN en vakbond FNV staan achter de plannen, de branche is kritisch. Lees meer.
 • De rechtbank in Amsterdam behandelt vandaag de moord op de 96-jarige 'oma Toni' Heeremans-De Jong. De zeer geliefde ras-Amsterdamse werd vorig jaar maart op straat in De Pijp aangevallen met een mes door de 25-jarige Irakees Vinwar H. uit Arnhem. Volg de zaak hier.

Wat raden wij verder aan?

 

 • ’Welcome to the future’ is het thema van de 71e Huishoudbeurs. Maar daar malen de 250.000 bezoekers van dit fenomeen niet om. Aanbiedingen en beurskoopjes, dát zijn zoals vanouds de trekkers. „Het Huis van de Toekomst? Wat moet ik daar?” Lees hier de reportage.
 • In de Champions League staan deze week Bayern München - Juventus, Barcelona - Arsenal en PSV - Atletico Madrid op het programma. Veel van deze teams streven dezelfde manier van spelen na, maar omdat de supporters in Spanje, Duitsland, Italië en Engeland totaal andere verwachtingen hebben, wordt dat overal toch anders ingevuld. Lees hier de column van Johan Cruijff.