Nieuws/Binnenland
441643
Binnenland

Rechter behandelt moord op oma Toni

Amsterdam - De rechtbank in Amsterdam behandelt vandaag de moord op de 96-jarige 'oma Toni' Heeremans-De Jong. De zeer geliefde ras-Amsterdamse werd vorig jaar maart op straat in De Pijp aangevallen met een mes door de 25-jarige Irakees Vinwar H. uit Arnhem.

De verdachte was naar eigen zeggen op zoek naar een zwak iemand, om 'wraak te nemen op zijn vader'. Gedragsdeskundigen adviseerden het Openbaar Ministerie om H. tbs met dwangverpleging op te leggen, omdat hij door een stoornis volledig ontoerekeningsvatbaar was.

De grote vraag is of justitie causaliteit tussen de steekpartij en het overlijden van oma Toni kan aantonen. Nadat de hoogbejaarde vrouw aanvankelijk leek te herstellen van de drie messteken die H. haar toebracht, overleed ze ruim drie weken later alsnog. Sectie op het lichaam wees uit dat ze ook had geleden aan een teruggekeerde longontsteking, maar daarbij ook zelf in het ziekenhuis de wens uitsprak om niet verder meer behandeld te worden.

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");