Nieuws/Buitenland
441672
Buitenland

Dodental cycloon Fiji loopt op naar 17

SUVA - Het dodental van de cycloon Winston in Fiji is opgelopen naar zeker zeventien. Dat maakten lokale autoriteiten maandag bekend. Zondag stond het aantal slachtoffers nog op vijf na de zwaarste cycloon die Fiji ooit heeft getroffen.

De schade in de eilandstaat in de Stille Oceaan is enorm. Veel van de 900.000 inwoners zijn dakloos geraakt en er is gebrek aan drinkwater. Een groot deel van de oogst is vernietigd.

In het land is voor de komende dertig dagen de noodtoestand afgekondigd. Alle scholen blijven voorlopig dicht en tot zeker maandagochtend is een avondklok van kracht.

Grote delen van het eilandenrijk zijn verstoken van elektriciteit, telefoon- en internetverkeer. De regering van Nieuw-Zeeland heeft hulp aangeboden. Een C-130 van de luchtmacht van dat land vertrekt in de loop van maandag met hulpgoederen en reddingswerkers aan boord naar Suva, de hoofdstad van Fiji.

Winston was een cycloon uit de zwaarste categorie en richtte een enorme ravage aan. De storm ging gepaard met windstoten van meer dan 300 kilometer per uur. Op het eiland Koro bleef bijna geen enkel gebouw overeind. De storm veranderde op het laatste moment van richting, waardoor Suva minder hard werd getroffen dan gevreesd.