Nieuws/Binnenland
441680
Binnenland

Corruptie viert hoogtij in Alphense gevangenis

Boeven de baas in bajes

Alphen aan den Rijn - De gevangenis in Alphen aan den Rijn wordt geregeerd door langgestrafte gedetineerden. Dat zeggen bewaarders in vertrouwelijke gesprekken met De Telegraaf.

Volgens de ’klokkenluiders’ van penitentiaire inrichting Alphen aan den Rijn circuleren in de inrichting volop wapens, smartphones en drugs, die door corrupte bewaarders naar binnen worden gesmokkeld. Niet de directie of de bewaarders hebben het op sommige afdelingen voor het zeggen, maar invloedrijke en vermogende gevangenen.

Ook hebben sommige ’penitentiair inrichtingen werkers’, in jargon piw’ers genoemd, te innige contacten met gedetineerden of schenden ze integriteitsregels. De gevangenisdirectie ontzegde gisteren twee bewaarders, die al op een andere plek te werk waren gesteld, de toegang tot de inrichting. Eerder al werd een gevangenismedewerker ontmaskerd die lid was van motorclub Satudarah.

Cel-inspecties leverden de afgelopen maanden wapens op en kleine telefoons uit China die een internetverbinding hebben. Volgens de bewaarders met wie deze krant sprak, circuleert nog veel meer contrabande binnen de muren van de gevangenis.

Lees verder: ’Bevriende bewaarders’ verraden cel-inspecties aan gevangenen