Nieuws/Binnenland
441739732
Binnenland

Nederland en België: reis niet over de grens

DEN HAAG - Nederlanders en Belgen moeten voorlopig niet over de grens reizen, tenzij dat echt noodzakelijk is. Die dringende oproep doen de regeringen van de twee landen. Als mensen wel heen en weer blijven reizen, kan dat het aantal coronabesmettingen verder laten oplopen. De grens blijft wel open.

„We moeten deze herfstweek even zoveel mogelijk in ons eigen land doorbrengen”, zei justitieminister Ferd Grapperhaus na de ministerraad. In beide landen heeft de politie volgens hem afgesproken goed te gaan surveilleren en te handhaven op horecatoerisme, als mensen over de grens naar de kroeg of een restaurant gaan. In Nederland is de horeca een maand dicht.

„Het beperken van sociale contacten, ook internationaal, is het sleutelelement in de strijd tegen het virus”, schrijven Grapperhaus en de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden vrijdag in een gezamenlijke verklaring.

„De grens oversteken voor een café- of restaurantbezoek of om een dagje te gaan winkelen versterkt de verdere verspreiding van het virus aan beide kanten van de grens”, aldus Verlinden. Als mensen zich nu niet aan de maatregelen houden „zullen we straks alle sociale contacten een halt moeten toeroepen. En dat wil niemand.”

Grapperhaus erkent dat de huidige maatregelen veel van mensen vragen. „Maar als we samen onze schouders eronder zetten krijgen we het coronavirus weer onder controle. Dat betekent dus ook: even niet op bezoek gaan bij onze Belgische buren. Ga niet de grens over als het niet hoeft.” Het kan wat hem betreft wel voor werk of iemand bezoeken in een ziekenhuis.

Als er toch grote aantallen mensen richting België blijven gaan, zal de marechaussee bij de grens worden ingezet, zegt Grapperhaus. „Die kunnen mensen vragen wat ze gaan doen en suggereren om te keren en in Nederland te blijven. Dat is in maart en april ook gebeurd en dat werkte heel goed. Zonder dwang of druk. Soms realiseren mensen zich het niet voldoende dat het nu echt een gedeeltelijke lockdown is en dat we even zoveel mogelijk in onze eigen omgeving moeten blijven.”