Nieuws
441862
Nieuws

Zes dagen bezig om thuis te komen...

Perfecte huwelijksreis

Wat is een perfecte huwelijksreis? Een trip die precies bij je past en dan in XXL versie, dat is de teneur van de meeste reacties op mijn column over huwelijksreizen. En inderdaad: laat iédereen weten dat je pas getrouwd bent want dat levert onderweg aangename verrassingen op.

We beginnen gewoon gelijk met de allerleukste reactie. Die is van het echtpaar Van Dijck. De Van Dijckjes trouwden in 1968 en bezaten in die tijd een Fiat 500. En dan niet zo’n luxueuze bolide anno 2016, maar een ‘pruttelpotje met een maximale snelheid van 80 kilometer per uur, met wind mee dan’.

Het kersverse paar had het plan opgevat de huwelijksreis te maken naar het Spaanse Fuengirola, nu 2300 kilometer over de snelweg, toen 2600 kilometer over allerhande tweebaanswegen. De kersverse mevrouw Van Dijck was in die jaren werkzaam bij de NS en stelde voor de auto op de slaaptrein richting Frans-Spaanse grens te zetten. Dan was het nog maar 350 kilometer tot de bestemming.

Nee! Was de reactie van haar man, die dolgraag wilde bewijzen dat het zo ontzettend leuk was om met de auto op vakantie te gaan. „Dat hebben we geweten. Vijf dagen lang reden we van ’s morgens 8 tot ’s middags 5 naar het zuiden, onderweg meewarig bekeken door vrachtwagenchauffeurs. Twee weken later waren we weer zes dagen bezig om thuis te komen. We waren GEBROKEN.” Mevrouw Van Dijck schijnt het nog steeds Spaans benauwd te krijgen als ze een Fiat 500 voorbij ziet rijden. Maar, voegt het stel eraan toe: „We zijn nog steeds samen, nu al 48 jaar!”

Tralala

Ontberingen binden samen, zo moet je maar denken. In de goede tijden is het bij iedereen tralala, maar het gaat juist om de mindere periodes. Ben je op huwelijksreis, dan is dat soort theoretische beschouwingen verre toekomstmuziek en terecht. Willem Visser van bureau Effectmeeting voorzag me overigens van cijfers over het hoe, wat en waar naartoe van de huwelijksreis.

Uit het Nationale Trouwonderzoek 2015 (onder 901 kersvers gehuwden) van Toptrouwlocaties.nl blijkt dat 70 procent van de bruidsparen op huwelijksreis gaat. Zestig procent van hen vertrekt binnen drie dagen na de trouwdag. Meer dan de helft blijft in Europa, 16 procent gaat naar Azië en 17 procent naar Noord-Amerika. Populaire bestemmingen zijn Spanje en Indonesië, terwijl het kleine plukje dat naar Afrika vertrekt vaak voor Zuid-Afrika kiest. Dertig procent kiest voor een rondreis en bijna de helft voor een relaxte strandvakantie.

Want uitrusten is wel nodig na zo’n vaak vermoeiende trouwdag ( in het onderzoek geeft veertig procent van de bruidsparen aan zelfs geen seks gehad te hebben tijdens de huwelijksnacht, meestal in verband met totale uitputting na de Dag der Dagen).

Droombestemming

Lezer Johan Draayer koos voor een echte droombestemming: de Bahama’s. „Via Boston vlogen we naar Miami, waar we aan boord van een ‘loveboat’ gingen. Ook onze trouwdag brachten we grotendeels door aan boord van een boot overigens, maar dan op de Kagerplassen. Het was verre van een budget-bruiloft, maar we hebben allebei altijd gezegd: we trouwen maar één keer. En daar blijven we nog steeds bij, we zijn inmiddels bijna veertien jaar getrouwd en nog heel gelukkig met elkaar.”

Elvira van Gastele stopte samen met haar man al hun hobby’s in de huwelijksreis; duiken en autosport. „We kozen voor Maleisië. Eerst mooie witte stranden, romantiek en duiken op het eiland Langkawi, en daarna een aantal dagen naar Kuala Lumpur. Want daar werd de Formule I race gereden, super om erbij te zijn!” Het echtpaar kreeg als rasechte ‘honeymooners’ tijdens de KLM-vlucht een tasje met kleine flesjes wijn en chocola, terwijl er in Kuala Lumpur een chocolade trouwtaart op hen stond te wachten.

Astrid Harteveld is meer van het avontuur. In mei 2009 getrouwd, vertrok ze samen met haar man naar de Noordkaap. „Met de auto naar Bergen (Noorwegen) en daar op de boot Hurtigruten gestapt (auto ook aan boord). Op de Noordkaap van de boot afgegaan en vervolgens met de auto teruggereden via Finland, Noorwegen en Zweden. We zijn verzot op Scandinavië en deze reis maak je niet zomaar.”

XXL

Volgens Miranda Lammers hoort een goede huwelijksreis XXL te zijn. En daarmee bedoelt ze niet gigantisch duur, maar dat je alles wat je leuk vindt moet uitvergroten. Dus of je nu backpacker of cruise-fanaat bent, ga ervoor en maak er een onvergetelijke ervaring van. Miranda gaf samen met haar echtgenoot zelf het goede voorbeeld: ze vloog naar Hong Kong, om na een week door te gaan naar Brisbane in Australië. En rit langs de oostkust eindigde in Melbourne, waarna het stel doorvloog naar Nieuw Zeeland voor een rondreis.

„Een trio die bij ons past en dan in XXL!” Nu maar hopen dat de kiwi’s, zoals ze zichzelf in hun mailadres noemen, het samen net zo lang en gelukkig volhouden als de Van Dijckjes met hun bescheiden Fiatje….

Lees hier de bijbehorende column over huwelijksreizen