Nieuws/Binnenland
441870
Binnenland

Christen onveilig in asielopvang

Amsterdam - Christelijke vluchtelingen voelen zich in toenemende mate onveilig in opvanglocaties. Dat signaleert de christelijke stichting Gave, die zich genoodzaakt ziet om een folder te maken om daarmee aan alle asielzoekers uit te leggen wat godsdienstvrijheid betekent.

De folder is komende maand klaar. Gave zegt steun te krijgen van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Het is de bedoeling dat de informatie persoonlijk wordt overhandigd aan alle asielzoekers. „Desnoods twee keer, want we willen graag dat het bij binnenkomst op alle locaties wordt uitgedeeld”, zegt Marco Vos van stichting Gave. Over de verspreiding worden nog gesprekken gevoerd met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

„De cultuur van mensen die komen staat ver af van de onze. Hier kan iemand van geloof veranderen zonder vermoord te worden”, legt Vos uit. „In de folder willen we duidelijk maken wat vrijheid van geloof betekent. Mensen die naar een moskee willen mogen dat, iemand mag stoppen met geloven en een moslim kan zich bekeren tot het christendom. Het is belangrijk dat we daar duidelijk over zijn. De meeste vluchtelingen willen dat ook graag.”

Groepsdruk

De organisatie uit Harderwijk signaleert dat steeds meer christelijke asielzoekers zich niet veilig voelen. „Daar zijn een aantal redenen voor. Zo is het gros van de mensen die de laatste maanden zijn gekomen moslim, waardoor de groepsdruk is opgelopen. In combinatie met de moeilijke situatie in sommige opvanglocaties en het lange wachten nemen de spanningen toe.”

Regelmatig krijgt de stichting berichten van zwartmakerij, discriminatie en zelfs doodsbedreigingen. Vooral asielzoekers die de islam verruilen voor het christendom hebben het moeilijk, stelt Vos. „Het is gevaarlijk om daar open en eerlijk over te zijn. Deze mensen leven vaak in angst en durven vaak geen hulp te zoeken om escalatie te voorkomen.”

Het COA heeft volgens de stichting wel oog voor de problematiek, maar op de werkvloer gaat het in de praktijk nog niet goed. Vos: „Medewerkers staan onder enorme tijdsdruk. Het zijn hectische tijden geweest. Betere scholing zou helpen. Hoe weeg je bijvoorbeeld een klacht over discriminatie?”

’Goede eerste stap’

CU-Kamerlid Voordewind maakt zich al langer hard voor de positie van bedreigde christenen in de opvang. Hij is blij dat er eindelijk een folder voor hen komt. Daar had hij bij staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) al op aangedrongen. „Nu moet deze ook echt breed verspreid worden door het COA. Er moeten nog verdere acties genomen worden, maar dit is een goede eerste stap.”

De SGP vraagt ook al langer aandacht voor deze kwestie. Partijvoorman Van der Staaij reageert bezorgd op de geluiden over toenemende druk op gevluchte christenen. Dat het COA het druk heeft is voor hem geen excuus. „De overheid moet zorgen voor veiligheid, van welke vluchteling dan ook. Gevluchte moslims en christenen zitten in het zelfde schuitje. Het zal aan moslims heel scherp duidelijk moeten worden hoe wij in het Westen met elkaar omgaan.”

Voordewind merkt dat veel christenen zich koest houden uit angst voor moslims. „Als ik een opvang bezoek en zeg dat ik van CU ben, durven ze vaak niks te zeggen omdat ze bang zijn bedreigd te worden als ze zich bekend maken. Pas bij de uitgang word ik stiekem aangeklampt.” De politicus hoort meerdere angstaanjagende verhalen over christenen die bijvoorbeeld gedwongen worden door moslims om ’s nachts te bidden en van wie de bijbel afgepakt wordt. „Laatst was er een mes met een briefje gevonden met daarop ‘sterf christenhond’. Maar ja, dan worden de daders weer niet gevonden.”