Nieuws/Binnenland

Van der G. eist nog meer vrijheid

DEN HAAG - Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn, heeft bij de rechtbank in Den Haag opnieuw de voorwaarden rond zijn vrijlating aangevochten.

In kort geding eiste hij dat hij geen (nieuwe) verplichte psychologische en psychiatrische behandeling meer hoeft te ondergaan. Dat vindt hij niet meer nodig.

Het kort geding blijkt donderdag te hebben plaatsgehad, zonder dat daar ruchtbaarheid aan werd gegeven. Zijn advocaat Willem Jebbink weigert ieder commentaar. Van der G. is op 2 mei 2014 voorwaardelijk in vrijheid gesteld nadat hij twee derde uitzat van de gevangenisstraf van achttien jaar, die hij in 2003 kreeg opgelegd voor de moord op Fortuyn.

Na alle ophef rond de foto van een vrijgelaten Volkert van der G. in De Telegraaf en de beschuldiging aan het adres van minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) dat hij de Tweede Kamer onjuist inlichtte over de afspraak die erover met het Openbaar Ministerie was gemaakt, lijkt het alsof de rechtbank Den Haag bewust koos voor radiostilte rond dit nieuwe kort geding. Een woordvoerder van de rechtbank ontkent dat. De uitspraak vindt half februari – schriftelijk – plaats.

Al eerder vocht Van der G. bij de rechter de voorwaarden aan die hem werden opgelegd bij zijn vrijlating. In de tijd dat hij werd veroordeeld was vrijlating zonder voorwaarden een automatisme. Tegenwoordig niet meer. Van der G. vond dat de oude regels op hem van toepassing waren, maar de kort gedingrechter oordeelde anders.

De kort gedingrechter verloste hem wel van zijn enkelband. Die was bedoeld om het gevaar voor herhaling te beperken, terwijl dat gevaar er in feite niet is, en Van der G. er wel door in zijn bewegingsvrijheid werd belemmerd omdat er een locatieverbod aan de enkelband was gekoppeld voor de gemeenten Krimpen aan den IJssel, Rotterdam, Hilversum, Tilburg en Den Haag.