Nieuws/Binnenland
442309820
Binnenland

KLM: Martinair-piloten na formaliteiten naar huis

Het vliegtuig waarin de drugs gevonden werden, staat nog in Buenos Aires aan de grond.

Het vliegtuig waarin de drugs gevonden werden, staat nog in Buenos Aires aan de grond.

Buenos Aires - De drie Nederlandse Martinair-piloten van 51, 52 en 55 jaar, die twaalf dagen in Buenos Aires vastzaten op verdenking van medeplichtigheid aan drugssmokkel, zijn maandag vrijgelaten. KLM meldt maandagavond dat de vliegers het land mogen verlaten na het afwikkelen van een paar formaliteiten.

Het vliegtuig waarin de drugs gevonden werden, staat nog in Buenos Aires aan de grond.

Het vliegtuig waarin de drugs gevonden werden, staat nog in Buenos Aires aan de grond.

„We hebben alles in gang gezet, om dat zo snel mogelijk voor elkaar te krijgen”, aldus een KLM-zegsman. Martinair voert vrachtvluchten uit en is onderdeel van de KLM-groep.

Bijna twee weken geleden werd in het vrachttoestel van moedermaatschappij KLM, een Boeing 747-400, tijdens een grootschalige bliksemactie circa 88 kilo coke onderschept door de Argentijnse douane en politie. De drugspakketjes zaten verstopt in dozen voor motorolie. Het vliegtuig, dat destijds op het punt stond naar Schiphol te vertrekken, had maandagavond nog geen toestemming gekregen om uit Argentinië weg te mogen, aldus KLM.

Van de totaal acht aangehouden personen, naast de drie vliegers vijf grondmedewerkers, zijn er zes voorlopig op vrije voeten gesteld. Het Openbaar Ministerie in Argentinië ziet geen aanleiding voor vervolging van de nu vrijgelaten medewerkers. Twee Argentijnen, onder wie de lokale laadmeester van Martinair op wie een zware verdenking rust, blijven wel in Buenos Aires in de cel.

Drugskartels

De drugskartels zijn creatief en proberen al tijden misbruik te maken van luchtvracht. Ook gebeurt het wel dat er op vluchten uit bijvoorbeeld Suriname, Zuid-Amerika of de Antillen drugs achter de panelen in de cabine worden gestopt, bij de motoren of in het landingsgestel, zonder dat de bemanning het weet.

KLM-Martinair, dat achter de schermen veel moeite deed om de drie piloten vrij te krijgen, reageert verheugd, maar wil verder niets zeggen ’in het belang van onze collega’s’. Onduidelijk is of er een borgsom is betaald. Buitenlandse Zaken, die de drie piloten via de ambassade bijstaat, wil evenmin details prijsgeven. „We staan met hen in contact en blijven wel consulaire hulp bieden”, aldus een woordvoerster. De piloten kunnen mogelijk dinsdag al naar huis. Er is al een extra bemanning stand-by in Buenos Aires die de vracht-Boeing terug kan vliegen, zodra daar ook toestemming voor gegeven is.

Kille cel

De Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers hintte zondag al op vrijlating van de piloten in een ledenbrief. In de Martinair-gemeenschap is alom sprake van blijdschap, zeggen diverse betrokkenen tegen De Telegraaf. Ook zij houden de kaken op elkaar om de zaak niet te schaden. De vliegers lijken er genadig vanaf te komen. Volgens advocaat Geert-Jan Knoops is het niet ongebruikelijk dat verdachten maandenlang vastzitten in een buitenlandse cel.

„Ik heb vorige week in een andere drugszaak nog twee Nederlanders in Spanje vrij gekregen, die daar al veertien maanden in voorarrest zaten. Zij mogen het land voorlopig niet verlaten. Het is voor families altijd beter als ze hen in vrijheid kunnen zien in plaats van in een kille cel”, meent Knoops.

Twee Nederlandse politiemensen helpen volgens de Landelijke Eenheid in Buenos Aires bij het onderzoek, omdat het waarschijnlijk gaat om een internationale drugsbende.