Nieuws/Binnenland
442371
Binnenland

Massale uilensterfte

GRONINGEN - De hardnekkige ijzel- en vorstperiode heeft tientallen uilen in Groningen de kop gekost. Ze vallen ‘bij bosjes’, aldus de Kerkuilenwerkgroep Groningen. Elders in het land kregen uilen het ook stevig voor de kiezen. Daar werden veel vogels doodgereden in het verkeer, doordat ze in bermen op steeds schaarsere muizen jagen.

Terwijl Nederland elders gemiddeld hogere temperaturen had, kende het noorden een langere gure tijd. Vogels in het meest winterse gebied waren de klos. Deze week werd nog een vermagerd exemplaar dood gevonden in een bos.

In 2014-2015 kwamen juist veel uilen extra uit het ei, nadat ineens miljoenen muizen opdoken. Maar nu zijn er minder muizen over. ,,Onervaren, jonge uilen hebben het niet altijd gered’’, aldus coördinator André Eijkenaar van de werkgroep. ,,De ijzel en vooral sneeuw zorgen ervoor dat kerkuilen prooidieren lastiger vinden.’’ Er zijn meer gevaren in de wintertijd. ,,Als het stormt kunnen ze bovendien niet op gehoor jagen.’’

Doodgereden

Ook in Noord-Holland hadden uilen hinder van storm en kwamen er soms door om. In Friesland, Groningen, Noord-Holland, Zeeland en Flevoland werden veel vogels doodgereden bij de muizenjacht in bermen.

In Friesland werden er zo de laatste 2,5 maand zeventig dieren dood gevonden, aldus landelijk coördinator Johan de Jong van de Stichting Kerkuilenwerkgroep Nederland. ,,Daar is wel wat aan te doen, door hogere bermpaaltjes wat verder van de weg te plaatsen.’’

Veel dood gevonden vogels waren betrekkelijk licht van gewicht, aldus De Jong. ,,Er zijn inmiddels dus weer minder muizen dan eerder en nog wel veel jongen.’’

Andere roofvogels houden zich beter dan muizenetende kerkuilen. ,,Buizerds bijvoorbeeld eten ook andere vogels of wat aangereden langs de weg ligt, die redden zich wel’’, legt voorzitter Jan van Dijk van de Werkgroep Roofvogels Nederland uit.

De Vogelbescherming beschouwt de winter landelijk ook nog als ‘gewoon’. ,,Vogels als de ijsvogel hebben het goed doorstaan’’, vertelt zegsman Chris van der Heijden.